|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | ameliyatlar İşlemleri | Açık Kalp Cerrahisi
Sağlığı ve Hastalıkları

Kardiyoloji testleri neden yapılır?

Kalp, kan damarı ve serebrovasküler (beyin kan damarı) rahatsızlıkların teşhisine, önlenmesine ve tedavisine yardımcı olmak için kardiyovasküler testler yapılır. Aşağıda bunların gerçekleştirilebileceği bazı durumlar verilmiştir:

1. Kalp Fonksiyonunun Değerlendirilmesi :

- Elektrokardiyogram (EKG) :Kalbin elektriksel aktivitesini ölçer ve aritmiler gibi kalp ritmindeki anormallikleri tespit eder.

- Ekokardiyogram (Eko) :Kalp odaları, kapakçıklar ve kan akış düzenleri de dahil olmak üzere kalbin yapısı ve işlevinin ayrıntılı görüntülerini sağlamak için ultrason kullanır.

2. Koroner Arter Hastalığının (KAH) Tespiti :

- Stres Testi: Kalp kasına yetersiz kan akışını (iskemi) tespit etmek için, egzersiz sırasında olduğu gibi artan talebe kalbin nasıl tepki verdiğini değerlendirir.

- Koroner Bilgisayarlı Tomografi (BT) Anjiyogramı :Koroner arterlerin ayrıntılı resimlerini elde etmek ve daralma veya tıkanıklıkları kontrol etmek için röntgen ve kontrast boya kullanan invaziv olmayan görüntüleme testi.

- Kardiyak Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) :Kalbin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak ve CAD'yi tespit etmek için manyetik alanları ve radyo dalgalarını kullanır.

3. Kapak Kalp Hastalığının Tanımlanması :

- Ekokardiyogram :Kalp kapakçıklarının yapısını ve işlevini değerlendirebilir, bunların daralıp daralmadığını veya sızıntı yapıp yapmadığını, kapak stenozu veya yetersizliğine neden olup olmadığını belirleyebilir.

- Transözofageal Ekokardiyogram (TEE) :Kalp kapakçıklarının ve çevresindeki yapıların daha net görüntülerini elde etmek için yemek borusuna yerleştirilen bir sondayla gerçekleştirilen özel bir eko.

4. Konjenital Kalp Defektlerinin Değerlendirilmesi :

- Ekokardiyogram :Çocuklarda ve yetişkinlerde doğuştan kalp kusurlarını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılır ve kalbin yapılarının ve kan akış düzenlerinin ayrıntılı görüntülerini sağlar.

5. Aritmilerin Teşhisi ve Yönetimi :

- Holter Monitörü :Düzensiz kalp atışlarını tespit etmek için kalbin elektriksel aktivitesini 24 saat veya daha uzun bir süre boyunca sürekli olarak kaydeden taşınabilir bir cihaz.

- Olay Monitörü :Çarpıntı veya baş dönmesi gibi semptomlar yaşayan kullanıcı tarafından tetiklendiğinde kalp ritmini kaydeden ve nadir görülen aritmilerin belirlenmesine yardımcı olan bir cihaz.

- Elektrofizyoloji Çalışması (EP Çalışması) :Elektrik sinyallerini değerlendirmek ve aritmilerin kaynağını bulmak için kalbin içine elektrotların yerleştirilmesini içeren invaziv prosedür.

6. Kardiyovasküler Olaylara İlişkin Risk Değerlendirmesi :

- Lipit Profili :Kandaki kolesterol ve trigliserit düzeylerini ölçerek kardiyovasküler hastalık riskine ilişkin bilgiler sağlar.

- Kan Basıncı İzleme :Düzenli kan basıncı kontrolleri, kalp sorunları için önemli bir risk faktörü olan hipertansiyonun belirlenmesine yardımcı olabilir.

7. Ameliyat Öncesi Değerlendirme :

- Büyük ameliyatlardan önce kalbin sağlığını ve işleme uygunluğunu değerlendirmek için kardiyovasküler testler yapılabilir.

Bir kişi için önerilen spesifik kardiyovasküler testin, kişinin semptomlarına, risk faktörlerine ve altta yatan şüphelenilen duruma bağlı olduğunu belirtmekte fayda var. En uygun testi veya test kombinasyonunu belirlemek için kardiyolog gibi bir sağlık uzmanına danışmak çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır