Globafobinin bilinen bir etiyolojisi veya kesin nedeni yoktur. Birçok fobide olduğu gibi, kürefobinin de kişinin çocukluğunda meydana gelen bir tür travmatik olaydan kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak fobinin ilerleyen yaşlarda da gelişmesi mümkündür. Globeafobisi olan kişilerin normal, sağlıklı yaşamlar sürmesi zor olabilir. Kürelere, toplara veya diğer küresel nesnelere maruz kaldıklarında panik atak geçirebilirler. Bazıları da dünyanın "onları yutacağından" korktukları için dışarı çıkmaktan kaçınabilir.
Semptomlar arasında balonlar, toplar veya küreler etrafında endişeli veya gergin hissetme, acil bir kaçma arzusu, düşünme veya konsantre olmada zorluk, mide bulantısı, soğuk terleme ve kalp atış hızının artması yer alır.
Tedavi tipik olarak insanların fobileriyle ilişkili olumsuz düşünce ve davranışlara meydan okumalarına ve onları değiştirmelerine yardımcı olan bilişsel-davranışçı terapiyi içerir. İnsanları yavaş yavaş korkulan nesne veya durumlara maruz bırakan maruz bırakma terapisi de yaygın olarak kullanılmaktadır.