UVB radyasyonu UVA radyasyonundan daha güçlüdür ancak her ikisi de güneş yanığı, erken yaşlanma ve cilt kanseri gibi cilt hasarlarına neden olabilir. UVC radyasyonu en tehlikeli olanıdır, ancak Dünya'nın ozon tabakası tarafından engellenir, bu yüzden onu yerde deneyimlemiyoruz.
Ciltte hasar UV radyasyonunun DNA'ya zarar veren etkilerinden kaynaklanır. Bu tür hasarlar cilt hücrelerinde mutasyonlara yol açarak bu hücrelerin işleyişinde değişikliklere neden olabilir. Bu mutasyonlar bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve melanom dahil olmak üzere cilt kanserinin gelişmesine yol açabilir.
UV radyasyonunun diğer zararlı etkileri katmak:
- Göz hasarı:UV radyasyonu katarakta, göz merceğinin bulanıklaşmasına ve ayrıca retinaya zarar veren makula dejenerasyonuna neden olabilir.
- Bağışıklık sisteminin baskılanması:UV radyasyonu bağışıklık sistemini baskılayarak vücudu enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
- Işığa duyarlılık:UV radyasyonu, güneşe veya yapay UV kaynaklarına maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan bir cilt reaksiyonu olan ışığa duyarlılığa neden olabilir.
UV hasarı riskini azaltmak için aşağıdaki önlemleri alın:
- Özellikle sabah 10'dan akşam 4'e kadar yoğun saatlerde güneşe maruz kalmanızı sınırlayın.
- Şapka, güneş gözlüğü, uzun kollu ve pantolon dahil koruyucu giysiler giyin.
- Güneş koruma faktörü (SPF) 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın.
- Güneş koruyucuyu her iki saatte bir veya yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık yeniden uygulayın.
- Bronzlaşma yataklarından kaçının.
- Doktorunuza veya dermatoloğunuza düzenli kontrol yaptırın.