Hipokapni, kandaki kısmi karbondioksit basıncının (PaCO2) azalmasına neden olur. PaCO2 için normal aralık 35 ila 45 mm Hg arasındadır. PaCO2 35 mm Hg'nin altına düştüğünde kişi hipokapnik olarak kabul edilir.
Hipokapni, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanabilir:
- Hiperventilasyon: Bir kişi çok hızlı nefes aldığında çok fazla karbondioksit atabilir ve bu da hipokapniye yol açabilir. Hiperventilasyona anksiyete, stres veya astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bazı tıbbi durumlar neden olabilir.
- Solunum alkalozu: Bu durum vücut çok fazla bikarbonat kaybettiğinde veya çok fazla asit kazandığında ortaya çıkar. Bu, hipokapniye yol açabilir çünkü bikarbonat akciğerlerde karbondioksite dönüştürülür. Solunum alkalozuna kusma, ishal veya böbrek hastalığı gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
- Metabolik alkaloz: Bu durum vücut çok fazla asit kaybettiğinde veya çok fazla bikarbonat kazandığında ortaya çıkar. Bu, hipokapniye yol açabilir çünkü bikarbonat akciğerlerde karbondioksite dönüştürülür. Metabolik alkaloz, Addison hastalığı, Cushing sendromu veya bazı ilaçlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
- Hipotiroidizm: Bu durum, tiroid bezi yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Tiroid hormonu vücudun metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur. Tiroid seviyeleri çok düşük olduğunda vücudun metabolizması yavaşlayabilir ve bu da hipokapniye yol açabilir, çünkü karbondioksit metabolizmanın bir yan ürünü olarak üretilir.
Hipokapni belirtileri şunları içerebilir:
- Baş dönmesi
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Ellerde veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşma
- Kas krampları
- Nöbetler
Şiddetli vakalarda hipokapni komaya ve hatta ölüme yol açabilir.
Hipokapni belirtileri yaşıyorsanız nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Hipokapninin tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır.