Ferritin içi boş bir küre oluşturan 24 alt birimden oluşur. Her alt birim 4.500'e kadar demir atomunu bağlayabilir. Demir, ferrihidrit adı verilen bir mineral formunda depolanır.
Vücudun demire ihtiyacı olduğunda ferritin demiri kan dolaşımına salar. Demir daha sonra vücuttaki hücrelere taşınır ve burada hemoglobin, miyoglobin ve diğer demir içeren proteinlerin yapımı da dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılır.
Ferritin seviyeleri diyet, genetik ve sağlık koşulları dahil olmak üzere bir dizi faktörden etkilenebilir. Örneğin, demir içeriği düşük bir diyetle beslenen veya belirli genetik bozuklukları olan kişilerin ferritin seviyeleri düşük olabilir. Kanser, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi belirli sağlık sorunları olan kişilerde de ferritin düzeyleri düşük olabilir.
Yüksek ferritin düzeyleri, aşırı demir yükü, bazı genetik bozukluklar ve karaciğer hastalığı gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Bir kişi çok fazla demir takviyesi alırsa veya vücudun yiyeceklerden çok fazla demir emmesine neden olan bir durumu varsa aşırı demir yükü oluşabilir.
Ferritin seviyeleri sıklıkla rutin kan testinin bir parçası olarak ölçülür. Ferritin seviyeleriniz anormalse doktorunuz sebebini belirlemek için daha fazla test yapılmasını önerebilir.