1.İlaçlar:Antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve antihistaminikler dahil olmak üzere bazı ilaçlar yan etki olarak tat alma bozukluğuna neden olabilir.
2. Tıbbi durumlar:Tat alma bozukluğu, diğerlerinin yanı sıra diyabet, tiroid bozuklukları, vitamin eksiklikleri ve nörolojik hastalıklar gibi çeşitli tıbbi durumlarla ilişkilendirilebilir.
3.Ağız hijyeni:Dil üzerinde bakteri ve plak birikmesi tat algısını etkileyebileceğinden kötü ağız hijyeni tat alma bozukluğuna yol açabilir.
4.Travma veya yaralanma:Dilde meydana gelen fiziksel travma veya tat alma duyusundan sorumlu sinirlerin hasar görmesi tat alma duyusunda bozulmaya neden olabilir.
5.Çinko eksikliği:Uygun tat algısı için gerekli olan çinko eksikliği tat alma bozukluğuna yol açabilir.
6.COVID-19:Tat alma bozukluğu, potansiyel olarak virüsün sinir sistemi üzerindeki etkileriyle ilişkili olan, COVID-19 enfeksiyonunun yaygın olarak bildirilen bir semptomudur.
Disguzi belirtileri şunları içerebilir:
1.Farklı tatlar veya lezzetler arasında ayrım yapmakta zorluk.
2.Ağızda metalik, ekşi veya acı tat.
3.Belirli yiyecekleri veya tatları tatma yeteneğinin kaybı.
4.Belirli zevklere karşı duyarlılığın artması.
5.Tatlılık, tuzluluk veya acılık algısında değişiklik.
Günlük yaşamınıza müdahale eden veya birkaç haftadan uzun süren kalıcı tat alma bozukluğu yaşıyorsanız, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.