- İdrar yolu enfeksiyonu (İYE):İYE'ler idrar yolunda iltihaplanma ve tahrişe neden olarak idrarda kan oluşmasına neden olabilir. İYE belirtileri ayrıca sık idrara çıkma, idrara çıkma sırasında ağrı veya yanma ve karın ağrısını da içerebilir.
- Böbrek taşları:Böbrek taşları, böbreklerde oluşabilen küçük, sert mineral ve tuz birikintileridir. İdrar yolundan geçtiklerinde ağrıya, kanamaya ve idrar akışının tıkanmasına neden olabilirler.
- Travma:Düşme veya spor kazası gibi idrar yollarında meydana gelen yaralanmalar da idrarda kan görülmesine neden olabilir.
- Yapısal anormallikler:İdrar yolundaki (idrarın vücuttan çıktığı tüp) daralması gibi bazı yapısal anormallikler idrarın geri kaçmasına ve kanamaya neden olabilir.
- Glomerülonefrit:Bu, böbreklerde bulunan ve atık ürünlerin kandan uzaklaştırılmasına yardımcı olan küçük filtreler olan glomerüllerin iltihaplanmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Glomerülonefrit idrarda kanın yanı sıra şişlik, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi diğer semptomlara da neden olabilir.
- Von Willebrand hastalığı:Bu, kanın düzgün şekilde pıhtılaşma yeteneğini etkileyen kalıtsal bir kanama bozukluğudur. İdrarda kan da dahil olmak üzere kanama ataklarına yol açabilir.
- Kanser:Nadir durumlarda idrardaki kan, Wilms tümörü (bir tür böbrek kanseri) gibi idrar yolu kanserinin belirtisi olabilir.
Bu listenin kapsamlı olmadığını ve 5 yaşındaki bir erkek çocukta idrarda kanın başka nedenleri olabileceğini unutmamak önemlidir. Bir çocuk bu semptomu yaşıyorsa değerlendirme ve uygun tedavi için bir doktora görünmesi önerilir. Doktor altta yatan nedeni belirlemek ve gerekli tedaviyi sağlamak için idrar analizi, görüntüleme çalışmaları veya kan testleri gibi testler isteyebilir.