1. Dehidrasyon:Susuz kaldığınızda idrarınız daha konsantre hale gelir ve bu da kalsiyum ve fosfat gibi minerallerin daha yüksek seviyelerde bulunmasına yol açar. Bu sisli veya bulutlu bir görünüme neden olabilir.
2. İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE):İYE'ye neden olan bazı bakteriler idrarda çoğalarak bulanıklığa neden olabilir. İYE'lere sıklıkla sık ve acil idrara çıkma, idrara çıkma sırasında yanma hissi veya alt karın bölgesinde rahatsızlık gibi başka semptomlar eşlik eder.
3. Spermatorrhea:Erkeklerde spermatorrhea adı verilen bir duruma bağlı olarak idrarda meni sıvısının bulunması bulanık veya sütlü bir görünüme neden olabilir.
4. İdrar taşları veya kristalleri:İdrar yolunuzda böbrek taşları veya diğer mineral kristalleri varsa, bunlar idrarınızda bulanık parçacıklar halinde görünebilir.
5. İlaçlar:Antibiyotikler veya bazı vitaminler gibi bazı ilaçlar idrar renginde veya berraklığında geçici değişikliklere neden olabilir.
6. Vajinal akıntı:Kadınlarda vajinal akıntı bazen idrara çıkma sırasında idrarla karışarak bulanık bir görünüme neden olabilir.
7. Yüksek proteinli diyet:Protein açısından çok yüksek bir diyet, fosfatlar ve üratlar gibi minerallerin atılımını artırarak idrarın bulanıklaşmasına neden olabilir.
8. Tıbbi durumlar:Nadiren bulanık idrar, diyabet veya böbrek hastalığı gibi altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabilir.
İdrarınız sürekli olarak bulanık kalıyorsa veya ağrı, ateş veya acil idrara çıkma hissi gibi başka semptomlar yaşıyorsanız, değerlendirme ve doğru teşhis için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Bulanıklığın nedenini belirleyebilir ve gerekirse uygun tedaviyi önerebilirler.