Vitiligo vücudun melanosit adı verilen kendi pigment hücrelerine saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Bu, vücudun herhangi bir yerinde olabilen ciltte beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Vitiligo bulaşıcı değildir ve genellikle başka semptomlara neden olmaz.
Lökoderma cildin pigmentini kaybetmesine neden olan her türlü durumu ifade eden genel bir terimdir. Buna aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Genetik: Bazı insanlar lökoderma ile doğarlar.
* İlaçlar: Kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar lökodermaya neden olabilir.
* Otoimmün hastalıklar: Vitiligo gibi bazı otoimmün hastalıklar lökodermaya neden olabilir.
* Cilt yaralanmaları: Yanık veya yara izi gibi cilt yaralanmaları da lökodermaya neden olabilir.
Lökoderma bulaşıcı değildir ve genellikle başka semptomlara neden olmaz. Ancak ciltteki beyaz lekeler şekil bozukluğuna neden olabilir ve sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir.
Tedavi
Vitiligo veya lökodermanın tedavisi yoktur. Ancak cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Bu tedaviler şunları içerir:
* Topikal ilaçlar: Kortikosteroidler ve kalsinörin inhibitörleri gibi topikal ilaçlar vitiligoyla ilişkili inflamasyonu ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
* Işık terapisi: Dar bant ultraviyole B (NBUVB) tedavisi gibi ışık tedavisi, vitiligosu olan kişilerde cildin yeniden pigmentlenmesine yardımcı olabilir.
* Ameliyat: Derisinde büyük veya şekli bozan beyaz lekeler bulunan lökodermalı kişiler için ameliyat bir seçenek olabilir.
Prognoz
Vitiligo ve lökodermanın prognozu değişkendir. Vitiligolu bazı kişiler kendiliğinden bir iyileşme yaşayabilirken, diğerleri durumun zamanla ilerlediğini görebilir. Lökodermanın prognozu, durumun altında yatan nedene bağlıdır.