1. Kişinin hava yolunu kontrol edin. Yabancı bir cisim veya kusmuk gibi hava yollarını tıkayan herhangi bir engel olmadığından emin olun. Eğer bir tıkanıklık varsa, parmağınızı boğazının arkası boyunca gezdirerek veya Heimlich manevrası yaparak tıkanıklığı gidermeye çalışın.
2. Başlarını geriye doğru eğin ve burunlarını sıkıştırın. Bu, havanın midelerine değil akciğerlerine gitmesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
3. Derin bir nefes alın ve dudaklarınızı ağzının çevresine kapatın. Hava kaçmaması için sıkı bir conta oluşturduğunuzdan emin olun.
4. Göğüsleri yükselene kadar ağzına sabit bir şekilde üfleyin. Çok sert üflememeye dikkat edin çünkü bu ciğerlerine zarar verebilir.
5. Ağzınızı çıkarmadan önce göğsünün düşmesini bekleyin. Bu, havanın akciğerlerinden kaçmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
6. Kişi tekrar nefes almaya başlayana veya yardım gelene kadar 3-5. adımları tekrarlayın.
Ağız nefesi vermek için bazı ek ipuçları:
- Kişinin bilinci kapalı ise boynunu aşırı uzatmamaya dikkat edin.
- Kişi kusuyorsa, kusmuğuyla boğulmasını önlemek için onu yan çevirin.
- Ağızdan nefes alamıyorsanız göğüs kompresyonu yapabilirsiniz. Göğüs kompresyonları vücutta kan ve oksijenin dolaşmasına yardımcı olabilir.
Birisinin nefes almadığı bir durumdaysanız hızlı hareket etmeniz önemlidir. Kurtarma nefesi vermek hayatlarını kurtarmaya yardımcı olabilir.