- Donma: Aşırı soğuk sıcaklıklara uzun süre maruz kalmak donmaya neden olabilir, bu da doku hasarına ve el de dahil olmak üzere etkilenen bölgede renk değişikliğine neden olabilir.
- Kangren: Bu, kan akışının olmaması nedeniyle vücut dokusu öldüğünde ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Kangren, etkilenen bölgenin kararmasına, soğumasına, uyuşmasına ve acı vermesine neden olabilir.
- Raynaud hastalığı: El ve ayak parmaklarındaki kan dolaşımını etkileyen, soğuk havaya veya duygusal strese tepki olarak parmakların önce beyaza, maviye, sonra kırmızıya dönmesine neden olan bir durum.
- Buerger hastalığı (tromboanjiitis obliterans): El ve ayaklardaki kan damarlarının iltihaplanmasına ve daralmasına neden olan, ağrıya, renk değişikliğine ve sonunda doku ölümüne (nekroz) yol açan nadir bir durum.
- Üst ekstremitenin derin ven trombozu (DVT): Kolun derin bir damarında oluşan kan pıhtısı, el ve kolda şişlik, ağrı ve renk değişikliğine neden olabilir.
- Malign melanom: El de dahil olmak üzere ciltte koyu veya siyah bir lezyon olarak ortaya çıkabilen bir tür cilt kanseridir.
- Bazı ilaçlar: Bazı kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak ciltte koyulaşmaya veya renk değişikliğine neden olabilir.
- Addison hastalığı: Eller de dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde cildin koyulaşmasına neden olabilen, kortizol de dahil olmak üzere bazı hormonların yetersiz üretimine yol açan adrenal bez bozukluğu.
- Hemokromatoz: Vücutta aşırı demir birikmesiyle karakterize edilen ve özellikle eller dahil güneşe maruz kalan bölgelerde cildin koyulaşmasına neden olabilen bir durum.
- Sepsis: Kan dolaşımına yayılan ciddi bir enfeksiyonun neden olduğu yaşamı tehdit eden bir durum, eller de dahil olmak üzere doku hasarına ve renk bozulmasına neden olabilir.
Ellerinizin renginde veya görünümünde ani veya kalıcı bir değişiklik fark ederseniz, doğru teşhis ve uygun tedavi için bir tıp uzmanına başvurmanız önemlidir.