- Hormonlar: Meme uçları adet döneminden hemen önce veya adet sırasında hassaslaşabilir veya ağrıyabilir. Bunun nedeni hormonlardaki doğal dalgalanmalardır.
- _Doğum Kontrolü :Doğum kontrol hapları, bantlar veya enjeksiyonlar gibi hormonal kontraseptifler de yan etki olarak meme uçlarında hassasiyete neden olabilir.
- Hamilelik :Meme uçları hamileliğin erken dönemlerinde hassaslaşmaya veya ağrımaya başlayabilir. Bunun nedeni artan hormon seviyeleridir (progesteron ve östrojen). Hassasiyet genellikle ilk üç aylık dönemde en yoğundur ancak hamilelik boyunca devam edebilir.
- _Emzirme :Emzirme sırasında bebeğin sürekli beslenmesi ve emmesi nedeniyle meme uçları ağrıyabilir veya çatlayabilir.
- Sürtünme :Meme uçlarının giysilere sürtünmesi veya sürtünmesi veya belirli aktiviteler (örn. spor) sırasında ağrıya veya tahrişe neden olabilir.
Tıbbi Nedenler
- Mastitis :Emzirme sırasında en sık görülen meme dokusu enfeksiyonu, meme ucunda hassasiyete ve ağrıya neden olabilir. Diğer belirtiler arasında ateş, titreme ve göğüste kızarıklık veya şişlik yer alır.
- Kanal Ektazisi: Meme ucunun arkasındaki süt kanallarının tıkanarak ağrı ve iltihaplanmaya neden olduğu bir durum. Genellikle artık emzirmeyen kadınları etkiler.
- Paget Hastalığı :Meme ucundan başlayıp meme ucunda ağrıya veya iltihaplanmaya neden olabilen nadir bir meme kanseri türü. Ayrıca meme ucu pullu, kırmızı ve huysuz görünebilir.
- Diğer Meme Bozuklukları :Fibrokistik meme hastalığı veya intraduktal papilloma (süt kanalında küçük, kanserli olmayan büyüme) gibi belirli meme rahatsızlıkları meme ucunda ağrıya veya hassasiyete neden olabilir.
Birkaç gün içinde geçmeyen, kalıcı meme ucu ağrısı veya hassasiyeti yaşıyorsanız veya memede kitle, akıntı veya meme ucu görünümünde değişiklik gibi endişe verici başka semptomlarınız varsa, doğru tanı ve tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.