1. Nörolojik Sorunlar: Pitozis, göz kapağını kontrol eden sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanabilir. Bunun nedeni miyastenia gravis (bir nöromüsküler hastalık), Horner sendromu (yüz ve gözü etkileyen bir sinir hasarı) veya sinir travması gibi altta yatan durumlar olabilir.
2. Göz Kapağı Kas Zayıflığı: Göz kapağını kaldırmaktan sorumlu kaslar zayıflayarak göz kapağının düşmesine neden olabilir. Bu kas bozuklukları veya yaşa bağlı değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir.
3. Göz Enfeksiyonu veya Enflamasyonu: Konjonktivit (pembe göz) gibi enfeksiyonlar veya göz ve göz kapağı iltihabı, göz kapağının şişmesine ve düşmesine neden olabilir.
4. Travma veya Yaralanma: Çizik, kornea ülseri veya çevre dokulara travma gibi yakın zamanda meydana gelen bir göz yaralanması pitoza neden olabilir.
5. Tiroid Sorunları: Bazı durumlarda pitoz, tiroid bezi bozukluklarıyla, özellikle de vücudun yeterli tiroid hormonu üretmediği hipotiroidizmle (az çalışan tiroid) ilişkilendirilebilir.
6. Felç: Bell felci olarak da adlandırılan kısmi yüz felci, göz kapağı hareketinden sorumlu sinirleri etkileyerek sarkmaya neden olabilir.
7. Diyabet: Diyabetik köpeklerde, yetersiz kontrol edilen kan şekeri seviyeleri sinir hasarına neden olabilir ve pitozise neden olabilir.
8. Tümörler: Nadiren düşük göz kapağı, gözde veya göz yuvası gibi çevre dokularda bir tümörün varlığına işaret edebilir.
Köpeğinizde aniden göz düşüklüğü ortaya çıkarsa, doğru tanı ve tedavi için onu bir veterinere götürmeniz önerilir. Veteriner göz muayenesi yapacak, göz kapağının hareketini değerlendirecek ve diğer potansiyel nedenleri kontrol edecektir. Altta yatan duruma bağlı olarak uygun ilaç tedavisi, ameliyat veya diğer tedaviler önerilebilir.