Aslında nedeni belirlemek için mahkemeler genellikle "ama-için" testini uygular. Bu teste göre, zarar meydana gelmemiş olsaydı ancak davalının eylemleri davacının fiillerinin davacının zararına sebep olduğu kabul edilir. Yani sanığın eylemleri senaryodan çıkarılsaydı zarar meydana gelmeyecekti.
Örneğin, bir sürücünün kırmızı ışıkta geçtiği ve başka bir araba ile çarpıştığı ve bunun sonucunda diğer arabanın yolcularının yaralandığı bir durumu düşünün. Bu durumda, sürücünün trafik işaretlerine uyması durumunda yaralanmalar meydana gelmeyeceğinden, sürücünün eylemleri (kırmızı ışıkta geçme) aslında yolcuların yaralanmasının nedeni olarak kabul edilecektir.
Sebebin aslında herhangi bir müdahale faktörünü veya davalının niyetini dikkate almaksızın, yalnızca davalının eylemleri ile zarar arasındaki fiili bağlantıya odaklandığını belirtmek önemlidir. Aslında sebebin ortaya konması, bir sanığın sorumlu tutulması için gerekli ancak yeterli olmayan bir koşuldur; Dikkat yükümlülüğü ve görevi ihlal etme gibi ek unsurların da hukuki sorumluluk doğuracağı kanıtlanmalıdır.