1. Yönelim Bozukluğu ve Denge Kaybı :Çeneye doğru zamanlanmış bir yumruk, başın geriye doğru fırlamasına neden olabilir, bu da yönelim bozukluğuna ve geçici denge kaybına neden olabilir. Bunun nedeni, dengeden sorumlu sıvı dolu iç kulağı etkileyen başın ani hızlanmasıdır.
2. Beyin sarsıntısı :Çeneye güçlü bir yumruk, travmatik beyin hasarı olan beyin sarsıntısına neden olabilir. Beyin kafatasının içine hızla yer değiştirdiğinde beyin sarsıntısı meydana gelir ve geçici nörolojik fonksiyon bozukluğuna yol açar. Beyin sarsıntısının belirtileri kafa karışıklığı, hafıza kaybı, bulantı, kusma ve baş ağrılarını içerebilir.
3. Çene Yaralanması :Çeneye atılan bir yumruk aynı zamanda çeneyi doğrudan etkileyerek çeşitli yaralanmalara neden olabilir. Buna çene ekleminin normal pozisyonundan çıkmaya zorlandığı çene çıkığı ve kemiğin kendisinin kırıldığı çene kırıkları da dahildir.
4. Nakavt (Nav) :Bazı durumlarda çeneye darbe, nakavt (KO) olarak da bilinen bilinç kaybına neden olabilir. Bu, yumruk beyin sapındaki elektriksel aktiviteyi bozarak ani bir bilinç kaybına yol açtığında meydana gelir. Bir KO genellikle birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürer.
5. Künt Kuvvet Travması :Ayrıca çeneye darbe almak yüz ve çevre dokularda künt kuvvet travmasına neden olabilir. Bu, şişlik, morarma, kesikler ve diğer yüz yaralanmalarına neden olabilir.
6. Uzun Vadeli Etkiler :Çeneye yumruk atmak da dahil olmak üzere kafaya tekrarlanan darbeler uzun vadeli sonuçlara yol açabilir. Bunlar arasında kronik baş ağrıları, hafıza sorunları, bilişsel bozukluklar ve Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskinde artış sayılabilir.
Birinin çenesine yumruk atmanın ciddi riskler taşıyabileceğini ve hatta yaşamı tehdit eden yaralanmalara yol açabileceğini unutmamak önemlidir. Başkalarına zarar verebilecek fiziksel şiddet veya kasıtlı eylemlerde bulunulması asla tavsiye edilmez.