Ağız uçukları Uçuk veya ateş kabarcıkları olarak da bilinen uçuk, dudaklarda veya ağız çevresinde gelişen küçük, içi sıvı dolu kabarcıklardır. Herpes simpleks virüsü (HSV) tip 1'den kaynaklanırlar ve oldukça bulaşıcıdırlar. Oral herpes kabarcıkları genellikle birkaç hafta sonra kendiliğinden iyileşir, ancak kişinin hayatı boyunca tekrarlayabilirler.
Stomatit ağız iltihabını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Ağızda açık kabarcıklar veya yaraların oluşması da dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir. Enfeksiyonlar, alerjiler ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere stomatitin birçok farklı nedeni vardır. Stomatit tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.
El, ayak ve ağız hastalığı küçük çocukları etkileyen yaygın bulaşıcı bir hastalıktır. Coxsackievirus A16'dan kaynaklanır ve ateş, boğaz ağrısı ve ellerde, ayaklarda ve ağızda döküntü ile karakterizedir. Döküntü, ağzın iç kısmında gelişebilen küçük, şeffaf kabarcıkları içerebilir. El, ayak ve ağız hastalığı genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir.
Alerjik reaksiyonlar ağızda belirgin kabarcıkların oluşmasına da neden olabilir. Oral kabarcıkları tetikleyebilen yaygın alerjenler arasında fındık, kabuklu deniz ürünleri ve süt gibi yiyeceklerin yanı sıra bazı ilaçlar ve diş ürünleri bulunur. Belirli bir yiyeceği tükettikten veya belirli bir ürünü kullandıktan sonra ağızda kabarcıklar oluşuyorsa alerjiniz olup olmadığını belirlemek için bir doktora danışmalısınız.
Ağzınızda belirgin kabarcıklar oluşuyorsa sebebini belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Sebebe bağlı olarak doktorunuz ağrı ve rahatsızlığı gidermek, iyileşmeyi hızlandırmak ve kabarcıkların geri gelmesini önlemek için tedavi önerebilir.