* Enfekte olmuş bir kişiyle yakın temas: Krup, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya yayılan küçük tükürük veya mukus parçacıkları olan solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Bir çocuk krup enfeksiyonu olan biriyle yakın temasa girerse damlacıkları soluyabilir ve kendisi de enfekte olabilir.
* Kirlenmiş yüzeylere dokunmak: Krup hastalığına neden olan virüs yüzeylerde de birkaç saat boyunca hayatta kalabilir. Bir çocuğun kontamine bir yüzeye dokunup sonra yüzüne dokunması halinde, virüsü solunum yollarına aktarabilir ve enfeksiyon kapabilir.
* Zayıflamış bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların krup hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Buna yakın zamanda hasta olan çocuklar, yetersiz beslenen çocuklar ve astım veya kalp hastalığı gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan çocuklar da dahildir.
Çocuğunuzun krupiye yakalanmasını önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları:
* Aşılama: Krup hastalığını önlemenin en iyi yolu çocuğunuzu krup hastalığına neden olan virüslere karşı aşılamaktır. Çocuğunuzu kruptan korumaya yardımcı olabilecek iki aşı mevcuttur:DTaP aşısı ve Hib aşısı.
* El yıkama: Çocuğunuza, özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ellerini sık sık sabun ve suyla yıkamasını öğretin.
* Hasta kişilerle temastan kaçının: Çocuğunuzu solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak tutun.
* Yüzeyleri temizleyin: Çocuğunuzun dokunabileceği oyuncaklar, kapı kolları ve tezgahlar gibi yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.