1. Bir doktora görünün. Bir yıldan uzun süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, hamileliği engelleyebilecek altta yatan tıbbi durumları dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz hormon seviyenizi, tiroid fonksiyonunuzu ve yumurtlamanızı kontrol etmek için testler isteyebilir.
2. Yumurtlamanızı takip edin. Yumurtlama, yumurtalığın yumurtalıktan salınması işlemidir. Hamile kalma şansınızı artırmak için yumurtlamadan önceki ve yumurtlamanın da dahil olduğu günlerde cinsel ilişkiye girmeye çalışmalısınız. Yumurtlamanızı takip etmenin çeşitli yolları vardır:
* Bir yumurtlama tahmin kiti kullanma. Bu kitler idrarınızdaki luteinize edici hormon (LH) düzeylerini ölçer. LH yumurtlamadan hemen önce yükselir, dolayısıyla pozitif bir yumurtlama tahmin kiti sonucu yumurtlamak üzere olduğunuzu gösterir.
* Servikal mukusunuzu kontrol ediyorum. Adet döngüsü sırasında servikal mukus kıvamı değişir. Doğurgan olduğunuzda servikal mukusunuz ince, berrak ve esnek olacaktır.
* Ateşinizin ölçülmesi. Yumurtlamadan sonra bazal vücut sıcaklığınız (BBT) biraz yükselir. Ne zaman yumurtladığınızı belirlemenize yardımcı olması için BBT'nizin grafiğini çizebilirsiniz.
3. Düzenli seks yapın. Ne kadar sık ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız o kadar artar. Doğurganlık pencereniz boyunca 2-3 günde bir cinsel ilişkiye girmeniz önerilir.
4. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşayın. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı kilonuzu korumak, doğurganlığınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
5. Stresi azaltın. Stres yumurtlamayı ve gebe kalmayı engelleyebilir. Egzersiz, yoga veya meditasyon gibi stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulun.
6. Folik Asit Takviyesi . Günlük folik asit (400 mg) almak, hamile kalmaya çalışan kadınlar için faydalı olabilir. Yeterli folik asit, gelişmekte olan bir fetüste nöral tüp defekti riskini azaltabilir.
7. Sigara içmeyin veya aşırı miktarda alkol veya kafein içmeyin. Bu maddeler doğurganlığınızı etkileyebilir ve hamilelik sırasında bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
8. Doğal Takviyeleri Düşünün. Maca kökü, Gynostemma ve D3 Vitamini gibi bazı doğal takviyeler doğurganlığın arttırılmasında faydalı olabilir. Herhangi bir takviyeye başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.
9. Bir Doğurganlık Uzmanına danışın. 12 ay boyunca aktif olarak denediğiniz halde hamile kalamıyorsanız, bir doğurganlık uzmanına (Üreme Endokrinologu) başvurmanız önerilir. Bireysel durumunuzu değerlendirebilir, uygun doğurganlık tedavilerini önerebilir ve hamile kalma şansınızı optimize edebilirler.
Hamile kalmanın zaman alabileceğini ve hemen hamile kalacağınızın garantisinin olmadığını unutmamak önemlidir. Eğer hamile kalmakta zorlanıyorsanız sabırlı olmanız ve gerekiyorsa doktordan yardım almanız önemlidir.