Bununla birlikte, hamilelik sırasında lekelenmenin potansiyel nedenlerinin farkında olmanız ve ağır kanama veya sizi endişelendiren diğer belirtilerle karşılaşırsanız tıbbi yardım almanız önemlidir.
Erken gebelikte lekelenmenin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
* Yerleşme kanaması: Bu, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle meydana gelir. Yerleşme kanaması genellikle gebe kaldıktan yaklaşık 10-14 gün sonra meydana gelir ve sıklıkla adet kanaması ile karıştırılır.
* Rahim ağzı değişiklikleri: Rahim ağzı hamilelik sırasında tahrişe neden olabilecek ve lekelenmeye yol açabilecek çeşitli değişikliklere uğrar.
* Cinsiyet: Cinsel ilişki bazen rahim ağzının tahriş olmasına ve lekelenmeye neden olabilir.
* Diğer küçük yaralanmalar: Vajina veya rahim ağzındaki herhangi bir yaralanma, vajinal muayene veya Pap testi gibi lekelenmeye neden olabilir.
Bazı durumlarda lekelenme, aşağıdaki gibi daha ciddi bir sorunun işareti olabilir:
* Ektopik gebelik: Bu, döllenmiş yumurtanın rahim dışına implante olduğu zamandır. Ektopik gebelikler nadirdir ancak tehlikeli olabilir ve acil tıbbi tedavi gerektirebilir.
* Düşük: Bu, gebeliğin 20. gebelik haftasından önce kaybedilmesidir. Düşükler de nispeten nadirdir, ancak çok üzücü olabilirler.
* Plasentanın ayrılması: Bu, plasentanın rahim duvarından ayrıldığı zamandır. Plasentanın ayrılması kanamaya, ağrıya ve erken doğuma neden olabilecek ciddi bir durumdur.
* Önceki: Bu, plasentanın rahim ağzını kısmen veya tamamen kapladığı zamandır. Previa ikinci ve üçüncü trimesterde kanamaya neden olabilir.
Hamilelik sırasında lekelenme yaşıyorsanız ciddi nedenleri dışlamak için doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz muhtemelen belirtilerinizi soracak ve pelvik muayene yapacaktır. Ayrıca hamileliğin durumunu kontrol etmek için ultrason da isteyebilirler.
Çoğu durumda hamilelik sırasında lekelenme endişelenecek bir neden değildir. Ancak potansiyel risklerin farkında olmak ve herhangi bir endişeniz varsa tıbbi yardım almak her zaman önemlidir.