1. Olasılıklardan biri erken gebelik'tir. Hamilelik testleri, idrarda veya kanda insan koryonik gonadotropininin (hCG) varlığını tespit ederek çalışır. hCG, gelişen plasenta tarafından üretilen bir hormondur. Bununla birlikte, hCG düzeylerinin gebe kaldıktan sonra tespit edilebilir seviyelere yükselmesi birkaç gün sürebilir ve bu da erken gebelikte negatif test sonuçlarına yol açabilir. Hala hamilelik konusunda endişeleriniz varsa, sonuçların değişip değişmediğini görmek için hamilelik testini bir veya iki hafta içinde tekrarlamanız faydalı olabilir.
2. Negatif gebelik testi sonucu adet görmemenin diğer bir olası nedeni de anovulasyon'dur. adet döngüsü sırasında yumurtlamanın gerçekleşmediği zamandır. Bu bazen stres, yaşam tarzı değişiklikleri, kilo kaybı veya altta yatan tıbbi durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir. Anovulasyon, adet düzensizliğine ve hatta adet gecikmesine neden olabilir ve bazen meydana gelen hormonal dalgalanmalar nedeniyle hamilelik benzeri semptomlara neden olabilir.
3. Altta yatan bir tıbbi durum ayrıca hamilelik testinin negatif olmasına rağmen adet gecikmesine veya adet olmamasına neden olabilir. Tiroid sorunları, polikistik over sendromu (PCOS), hormonal dengesizlikler veya rahim anormallikleri gibi durumlar adet görmeyi etkileyebilir. Bazı ilaçlar adet döngüsünü bozan, adet gecikmesine veya düzensiz adet dönemlerine yol açan yan etkilere de neden olabilir.
4. Aşırı stres, fiziksel efor, ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri de adet döngüsünü bozabilir ve adet gecikmesine neden olabilir. Önemli kilo kaybı veya alımı, aşırı egzersiz rutinleri veya rutinde ani bir bozulma, hormon dengesini geçici olarak etkileyebilir ve menstruasyonu etkileyebilir.
Birden fazla hamilelik testi yaptırdıysanız ve hepsi negatif çıktıysa ancak hâlâ inatçı hamilelik belirtileri yaşıyorsanız veya endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Altta yatan neden uygun tıbbi değerlendirmelerle doğru bir şekilde belirlenebilir ve ele alınabilir.