1. Tıbbi Durumlar :Bazı tıbbi durumlar, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), ülserler veya gıda hassasiyetleri gibi sabah bulantısına benzeyen semptomlara neden olabilir. Kalıcı mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, altta yatan tıbbi nedenleri dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.
2. İlaçlar :Bazı ilaçlar bulantı ve kusmayı potansiyel yan etkiler olarak listeleyebilir. Yakın zamanda yeni bir ilaca başladıysanız yan etkileri arasında bulantı ve kusmanın olup olmadığını kontrol edin.
3. Stres ve Kaygı :Yüksek düzeyde stres, kaygı veya duygusal sıkıntı gibi duygusal faktörler, mide bulantısı da dahil olmak üzere fiziksel semptomlarla kendini gösterebilir. Bu gibi durumlarda gevşeme egzersizleri veya meditasyon gibi stres azaltma tekniklerini uygulamak mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
4. Diğer Hormonal Değişiklikler :Sabah bulantısı genellikle hamilelikle ilişkili hormonal değişikliklere bağlansa da, adet döngüsüyle ilgili hormonal dalgalanmalar veya hormonal dengesizlik de bulantı ve kusmaya neden olabilir.
5. Beslenme Faktörleri :Baharatlı veya yağlı yiyecekler gibi bazı yiyecekler bazı kişilerde mide bulantısını tetikleyebilir. Eğer son zamanlarda normalde yemediğiniz besinleri tükettiyseniz mide bulantınızın nedeni de bu olabilir.
6. Hareket Hastalığı :Hareket hastalığına yatkınsanız, hamilelik durumuna bakılmaksızın seyahat etmek veya harekete neden olan durumlarda bulunmak bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Devam eden veya kalıcı mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız her zaman en iyisidir.