Hamile kalan gençler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalır:
1. Sağlık Riskleri :Ergen gebelikleri hem ergen anne hem de çocuk için artan sağlık risklerine yol açabilir. Erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve hamileliğe bağlı diğer komplikasyonların görülme olasılığı daha yüksektir.
2. Eğitimsel Etki :Ergenlik dönemindeki hamilelik, annenin okulu bırakması gerekebileceği veya çocuğuna bakarken eğitimine devam etmede zorluklarla karşılaşabileceği için genellikle eğitimi aksatır.
3. Sosyal ve Duygusal Zorluklar :Ergenlik dönemindeki hamilelik, ergenin zihinsel sağlığını ve akranları ve ailesiyle ilişkilerini etkileyebilecek duygusal stres, sosyal izolasyon ve damgalanmayı beraberinde getirir.
4. Ekonomik Etkiler :Genç gebeliklerin uzun vadeli ekonomik sonuçları olabilir. Genç annelerin yoksullukla, işsizlikle ve daha düşük kazanç potansiyeliyle karşı karşıya kalma olasılığı daha yüksektir ve bu da gelecekteki mali istikrarlarını etkiler.
5. Destek Eksikliği :Birçok genç ebeveyn, çocuk yetiştirmek için gereken duygusal ve mali desteğe sahip değildir; bu da ebeveynlikteki zorluklara ve aile dinamikleri üzerindeki strese katkıda bulunabilir.
Ergenlik çağındaki hamileliklerin ayrıca artan sağlık hizmetleri maliyetleri, sosyal hizmetlerde baskı ve nesiller arası yoksulluk gibi toplumsal etkileri de olabilir. Ergenlik çağındaki hamileliği ve bunun sonuçlarını ele almak için cinsel eğitim, doğum kontrolüne erişim ve kapsamlı destek hizmetleri gibi çeşitli önlemler uygulanmaktadır.