1. Plasenta Oluşumu :Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden kısa süre sonra plasenta gelişmeye başlar. Besinlerin ve atık ürünlerin değişimine izin veren karmaşık bir yapıya sahip, hem anne hem de fetal bileşenlerden oluşur.
2. Anneye Kan Temini :Annenin kan damarları plasentaya oksijen ve hayati besinleri sağlar. Bu kan damarları plasentanın anne kısmında bulunur.
3. Fetal Kan Temini :Gelişmekte olan fetüsün, plasentaya bağlanan kan damarlarıyla tamamlanmış kendi dolaşım sistemi vardır. Fetal kan damarları plasentanın fetal kısmında bulunur.
4. Besin Değişimi :Plasenta bariyeri, anne ve fetusun kan damarları arasında, doğrudan karışmadan madde alışverişine izin verir. Annenin kanındaki oksijen ve besinler plasentadan fetal kan damarlarına yayılır.
5. Oksijen ve Besin Emilimi :Fetal kan, emilen oksijeni ve besinleri fetüsün gelişmekte olan vücuduna taşır. Bu besinler arasında bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli olan glikoz (şeker), amino asitler, vitaminler ve mineraller bulunur.
6. Atıkların Giderilmesi :Gelişmekte olan fetüs aynı zamanda karbondioksit ve metabolik yan ürünler gibi atık ürünler de üretir. Bu atık maddeler fetal kan damarlarından annenin kan damarlarına yayılır ve annenin dolaşım sistemi tarafından taşınır.
7. Oksijenli Kan :Artık oksijen ve besinlerle zenginleşen fetal kan, plasentayı fetüsün karnına bağlayan göbek kordonu yoluyla fetüse geri döner.
Besinlerin ve atık ürünlerin bu karmaşık değişim sistemi, hamilelik boyunca gelişmekte olan fetüsün ayakta kalmasını sağlar. Plasenta, büyüyen bebeğe doğru gelişim ve büyüme için gerekli kaynakları sağlamada çok önemli bir rol oynar.