Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS)
SIDS, bir yaşın altındaki bir bebeğin ani ve açıklanamayan ölümüdür. Bir ay ile bir yaş arasındaki bebeklerde önde gelen ölüm nedenidir. SIDS'in kesin nedeni bilinmemekle birlikte aşağıdaki faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir:
* Beyin anormallikleri
* Solunum problemleri
* Kalp sorunları
* Genetik faktörler
*Yüzüstü veya yumuşak yatakta uyumak gibi çevresel faktörler
ABÖS istismar veya ihmalden kaynaklanmaz. Hangi bebeklerin ABÖS nedeniyle öleceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur ve bunu önlemenin de kesin bir yolu yoktur. Ancak ebeveynlerin ABÖS riskini azaltmak için yapabileceği bazı şeyler vardır:
*Bebeği sırt üstü yatırıp uyutmak
* Sert bir yatak ve beşik kullanmak
* Yastık, battaniye ve peluş hayvanlar gibi yumuşak yataklardan kaçınmak
* Bebekleri sigaradan uzak tutmak
Sarsılmış Bebek Sendromu (SBS)
SBS, bir bebeği şiddetli bir şekilde sallamanın neden olduğu ciddi bir beyin hasarıdır. Kalıcı beyin hasarına, gelişimsel gecikmelere ve hatta ölüme yol açabilir. SBS, Amerika Birleşik Devletleri'nde çocuk istismarına bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir.
SBS, kasıtlı olmasa bile bebeğin herhangi bir şekilde sarsılması sonucu ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, SBS'nin en yaygın türü, bebeğin kollarından veya bacaklarından tutulup ileri geri sallanmasıyla ortaya çıkar. Bu, bebeğin kafasının şiddetli bir şekilde ileri geri hareket etmesine neden olabilir ve bu da beyne zarar verebilir.
SBS'nin belirtileri şunları içerebilir:
* Uyuşukluk
* Kusma
* Nöbetler
* Nefes almada zorluk
* Fontanelin şişkinliği (kafadaki yumuşak nokta)
* Göz veya kulak çevresinde morarma
* Retina kanamaları (gözlerde kanama)
SBS tıbbi bir acil durumdur. Bir bebeğin sarsıldığını düşünüyorsanız hemen 911'i arayın. Erken teşhis ve tedavi, bebeğin hayatta kalma ve iyileşme şansını artırmaya yardımcı olabilir.
SBS önlenebilir. Hayal kırıklığına uğramış veya kızgın olsanız bile asla bir bebeği sallamayın. Bir bebeği sakinleştirmeniz gerekiyorsa, onu vücudunuza yakın tutmayı, hafifçe sallamayı veya ona şarkı söylemeyi deneyin. Eğer kontrolü kaybedeceğinizi düşünüyorsanız, bebeği beşik veya yatak gibi güvenli bir yere koyun ve sakinleşene kadar uzaklaşın.