1. Karotis Nabzı: Boyundaki şah damarında nabız olup olmadığını kontrol edin. İki parmağınızı bebeğin boynuna, nefes borusunun hemen yanına yerleştirin. Eğer sabit bir nabız hissediyorsanız, bu kalbin kan pompaladığını gösterir.
2. Kalp Atış Hızı: Bir dakika boyunca bebeğin kalp atışlarını sayın. Bir bebeğin normal kalp atış hızı dakikada 120 ila 160 atım arasındadır.
3. Renk: Bebeğin ten rengine bakın. Cilt soluk veya mavimsi görünüyorsa, bu durum dolaşımın zayıf olduğunu gösterebilir. Cildin pembe rengine dönmesi dolaşımın arttığını gösterir.
4. Nefes alma: Bebeğin nefes alma şeklini gözlemleyin. Bebeğin nefes alması düzenliyse ve her nefeste göğüs kafesi yükselip alçalıyorsa bu, havanın akciğerlere girip çıktığını gösterir.
5. Öksürmek veya Ağlamak: Bebek öksürmeye veya ağlamaya başlarsa bunlar dolaşımın olumlu belirtileridir çünkü bunlar diyaframın ve akciğerlerin çabasını ve hareketini gerektirir.
6. Öğrenciler: Bebeğin gözbebeklerini kontrol edin. Boyutları eşitse ve ışığa duyarlıysa bu, beyinde yeterli dolaşımın olduğunu gösterir.
Dolaşımın düzelip düzelmediğine karar vermeden önce bu belirtilerin bebeğin genel durumu ve tepki verme yeteneği gibi diğer faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Bebeğin dolaşımından emin değilseniz, profesyonel yardım gelene kadar kurtarıcı nefeslere ve göğüs kompresyonlarına devam edin.