1. Temas İzolasyonu :
- Bir patojenin bir kişiyle, enfekte yüzeylerle veya nesnelerle doğrudan fiziksel temas yoluyla yayılması durumunda kullanılır.
- Özel banyolu özel oda veya ortak oda.
- Odaya girerken önlük ve eldiven.
2. Damlacık İzolasyonu :
- Bir patojen öksürme, hapşırma, konuşma veya belirli prosedürlerin gerçekleştirilmesi sırasında oluşabilecek solunum damlacıkları yoluyla yayıldığında kullanılır.
- Özel banyolu özel oda veya diğer hastalardan en az 1 metre mesafe.
- Odaya girerken cerrahi maske.
3. Havadan İzolasyon :
- Bir patojenin havada asılı kalan küçük parçacıklar yoluyla bulaşabildiği ve uzun süre bulaşıcı kalabildiği durumlarda kullanılır.
- Saatte en az 6 hava değişiminin yapıldığı negatif basınçlı oda ve odaya girerken uygun şekilde takılmış bir N95 solunum cihazı.
4. Koruyucu Ortam İzolasyonu :
- Bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış hastaların çevresel kirleticilerden korunması için kullanılır.
- Havası yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresiyle filtrelenen pozitif basınç odası.
5. Ters Yalıtım :
- Bağışıklık sistemi baskılanmış hastaları sağlık personeli veya ziyaretçiler tarafından taşınan enfeksiyonlardan korumak için kullanılır.
- Özel oda, sağlık çalışanları odaya girerken eldiven ve önlük giyer, ziyaretçiler kısıtlanabilir.
6. Tek Kişilik Oda İzolasyonu :
- Hastanın özel bir odada izolasyonu, bulaşma şekli ne olursa olsun, genellikle yüksek bulaşma potansiyeli olan veya sıkı kontrol altına alma gerektiren enfeksiyonlar için kullanılır.
Bu izolasyon sistemleri her sağlık tesisinde spesifik patojenlere ve enfeksiyon kontrol kurallarına göre uygulanmaktadır. Uygun el hijyeni, kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanımı ve enfeksiyon önleme ve kontrol protokollerine uyum, herhangi bir izolasyon sisteminin etkinliği açısından çok önemlidir.