1. Lisans Derecesi:
Tercihen biyoloji, kimya veya fizik gibi bilimle ilgili bir alanda lisans derecesi alın. Kanserin biyolojik temellerini ve onkolojinin ilkelerini anlamak için fen derslerinde güçlü bir altyapı gereklidir.
2. Tıp Fakültesi:
Akredite bir tıp fakültesine gidin ve Tıp Doktoru (MD) veya Osteopatik Tıp Doktoru (DO) derecesi kazanın. Tıp fakültesi genellikle dört yıl sürer ve onkoloji de dahil olmak üzere çeşitli tıbbi uzmanlık alanlarında hem kurs çalışmalarını hem de klinik rotasyonları içerir.
3. İkamet:
Tıp fakültesinden sonra dahiliye veya pediatri alanında genellikle üç yıl süren bir ihtisas programını tamamlayın. Asistanlık süresince doktorlar, kanser de dahil olmak üzere çok çeşitli tıbbi durumların teşhis ve tedavisinde uygulamalı deneyim kazanırlar.
4. Burs:
Onkoloji alanında uzmanlaşmak için bireylerin hematoloji-onkoloji veya tıbbi onkoloji alanında uzmanlık tamamlaması gerekmektedir. Burs programları genellikle iki veya üç yıl sürer ve kemoterapi, radyasyon terapisi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler dahil olmak üzere kanserin teşhisi ve yönetimi konusunda ileri düzeyde eğitim sağlar.
5. Kurul Sertifikası:
Kurul onaylı bir onkolog olmak için Amerikan Dahiliye Kurulu (ABIM) veya Amerikan Pediatri Kurulu (ABP) sertifikasyon sınavını geçin. Kurul sertifikası, alandaki yeterliliği gösterir ve bağımsız uygulama için gereklidir.
6. Sürekli Eğitim:
Onkologlar, sürekli tıp eğitimi (CME) programları, çalıştaylar, konferanslar ve dergi okumaları aracılığıyla alandaki en son gelişmelerden haberdar olmalıdır. Onkoloji sürekli olarak gelişmektedir ve hastalara mümkün olan en iyi bakımın sağlanması için yaşam boyu öğrenme esastır.
Bu eğitimsel niteliklere ek olarak, bazı kişisel nitelikler de bir onkolog olarak başarı için hayati öneme sahiptir. Bunlar arasında şefkat, empati, iletişim becerileri, çok disiplinli bir ekipte iyi çalışabilme yeteneği ve kanser hastalarını tedavi etmenin zorlukları ve duygusal talepleri ile başa çıkma esnekliği yer alır.