Bununla birlikte, bir doktorun USMLE'yi geçmeden ABD'de tıp mesleğini icra etmesine izin verilebileceği birkaç özel istisna vardır:
1. Kanada ve Meksika'dan doktorlar: Kanada veya Meksika'da hekimlik yapma lisansına sahip doktorlar, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) kapsamında ABD'de geçici lisans almaya hak kazanabilirler. Bu geçici lisansı alabilmek için doktorların, kendi ülkelerinden geçerli bir lisansa sahip olmak da dahil olmak üzere belirli gereksinimleri karşılamaları ve Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu (ECFMG) tarafından uygulanan bir yeterlilik sınavını geçmeleri gerekiyor.
2. Uzmanlık Eğitimi almış Hekimler: Bazı durumlarda, belirli bir alanda uzmanlık eğitimini tamamlayan doktorlar, USMLE'yi geçmemiş olsalar bile ABD'de sınırlı veya geçici lisans almaya hak kazanabilirler. Örneğin, bir hekim yabancı bir ülkede belirli bir uzmanlık alanında ihtisas programını tamamlamışsa, yalnızca o uzmanlık alanında lisanslı bir hekimin gözetimi altında görev yapmasına olanak tanıyan sınırlı bir lisans almaya hak kazanabilir.
3. J-1 Vizesi Olan Doktorlar: Tıbbi eğitim veya araştırma amacıyla J-1 vizesiyle ABD'ye gelen doktorların, eğitim programlarının bir parçası olarak sınırlı kapasiteyle tıp uygulamaları yapmalarına izin verilebilir. Ancak tam lisanslı sayılmazlar ve yalnızca lisanslı bir hekimin gözetimi altında çalışabilirler.
4. Klinik Araştırmalardaki Doktorlar :Klinik araştırmalara veya araştırma çalışmalarına katılan hekimlerin, araştırma çalışmasının bir parçası olarak hastalara tıbbi bakım sağlamalarına izin verilebilir, ancak uygulamaları belirli bir araştırma projesiyle sınırlıdır ve genel tıbbi uygulamalarla meşgul olamazlar.
Bu istisnaların spesifik olduğunu ve katı gereksinimleri olduğunu unutmamak önemlidir. Doktorların büyük çoğunluğu için USMLE'yi geçmek, Amerika Birleşik Devletleri'nde tıp lisansı almak ve tıp mesleğini icra etmek için zorunlu bir gerekliliktir.