1. Acil kan nakilleri :Araba kazaları, doğum komplikasyonları, büyük ameliyatlar ve belirli tıbbi durumların tedavisi gibi acil durumlar için sıklıkla kan gerekir. Kan bağışları, bu acil ihtiyaçların karşılanması için yeterli miktarda kanın mevcut olmasını sağlar.
2. Planlı kan nakilleri :Kan ayrıca kanser, orak hücreli anemi ve talasemi gibi kronik durumların ameliyatları veya tedavileri gibi planlı tıbbi prosedürler için de kullanılır. Bu transfüzyonlar ameliyat sırasında kaybedilen kanın yenilenmesine veya tedavi sırasında hastanın vücudunun desteklenmesine yardımcı olur.
3. Bileşen hazırlama :Kan, kırmızı kan hücreleri, plazma ve trombositler dahil olmak üzere çeşitli bileşenlere ayrılabilir. Her bileşenin kendine özgü terapötik kullanımları vardır. Hastaneler, hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar bu hayati bileşenlere sahip olduklarından emin olmak için kan bağışı talep etmektedir.
4. Otolog transfüzyon :Bazı durumlarda hastalara, ameliyattan önce kendi kanlarının toplandığı ve işlem sırasında kullanılmak üzere saklandığı otolog transfüzyon yapılabilir. Otolog kanın yetersiz olması durumunda bağışlanan kan yedek olarak kullanılabilir.
5. Kan güvenliğinin sağlanması :Kan naklinin güvenliğini sağlamak için bağışlanan kan, bulaşıcı hastalıklar ve uyumluluk açısından sıkı testlere tabi tutulur. Bu süreç, hastalarda hastalıkların veya olumsuz reaksiyonların bulaşma riskinin en aza indirilmesine yardımcı olur.
6. Gönüllü bağış :Kan yapay olarak üretilemediğinden ancak sağlıklı bireylerin gönüllü bağışı yoluyla elde edilebilir. Hastaneler, hastalarına yeterli kan akışını sağlamak için gönüllü bağışçıların cömertliğine güveniyor.