|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Yaraları
Sağlığı ve Hastalıkları

Antral ülser nedir?

Antral ülser, midenin alt kısmı olan antrumda meydana gelen bir tür peptik ülserdir. Peptik ülserler mide veya ince bağırsağın iç yüzeyinde gelişen yaralardır. Bunlar, mide asidinin ve sindirim sularının alttaki dokularla temas etmesine izin veren mide veya bağırsağın mukoza zarındaki bir kırılmadan kaynaklanır. Bu, dokuda iltihaplanma, erozyon ve ülserasyona neden olabilir.

Antral ülserler genellikle mide ve duodenumda yaşayabilen bir bakteri türü olan Helicobacter pylori enfeksiyonu ile ilişkilidir. Antral ülserlerin %90'ından H. pylori enfeksiyonunun sorumlu olduğu düşünülmektedir. Antral ülserler için diğer risk faktörleri arasında aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçların (NSAID'ler) kullanımının yanı sıra sigara, alkol tüketimi ve stres yer alır.

Antral ülserin belirtileri şunları içerebilir:

* Karın ağrısı

* Mide bulantısı

* Kusma

* Şişkinlik

* Gaz

* Göğüste ağrılı yanma hissi

* Yutma güçlüğü

*İştah kaybı

* Kilo kaybı

Antral ülserler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testlerle teşhis edilebilir:

* Üst endoskopi:Ucunda kamera bulunan ince, esnek bir tüpün yemek borusu, mide ve duodenuma bu organların iç yüzeyini görüntülemek için yerleştirildiği bir prosedür.

* Biyopsi:Mide veya duodenumdan küçük bir doku parçasının alınarak mikroskop altında incelendiği bir işlemdir.

* Dışkı antijen testi:Dışkıda H. pylori antijenlerini tespit eden bir test.

* Nefes testi:Üre içeren bir solüsyon içildikten sonra nefesteki karbondioksit miktarını ölçen bir test. H. pylori mevcutsa üreyi parçalayacak ve karbondioksit üretecektir.

Antral ülser tedavisi tipik olarak mide asidi üretimini azaltan proton pompa inhibitörleri (PPI'ler) veya histamin-2 reseptör antagonistleri (H2RA'lar) gibi ilaçları ve varsa H. pylori'yi öldüren antibiyotikleri içerir. Bazı durumlarda, perfore ülseri veya kanayan ülseri tedavi etmek için ameliyat gerekli olabilir.

NSAID kullanımı, sigara, alkol tüketimi ve stres gibi risk faktörlerinden kaçınılarak antral ülserler önlenebilir. H. pylori enfeksiyonu riskini azaltmak için ellerinizi sık sık yıkamak ve hasta insanlarla temastan kaçınmak gibi iyi hijyen uygulamaları da önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]