|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | virüsler
Sağlığı ve Hastalıkları

Virüs türleri nelerdir?

Virüsler, genetik materyallerine, yapılarına ve bulaşma tarzlarına göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Başlıca virüs türlerinden bazıları şunlardır:

1. RNA virüsleri:Bu virüsler genetik materyali olarak RNA (ribonükleik asit) içerir. RNA virüslerinin bazı yaygın örnekleri arasında grip virüsü, kızamık virüsü ve HIV (insan bağışıklık yetersizliği virüsü) yer alır.

2. DNA virüsleri:Bu virüsler genetik materyali olarak DNA (deoksiribonükleik asit) içerir. DNA virüslerinin bazı yaygın örnekleri arasında herpes simpleks virüsü, adenovirüs ve papilloma virüsü (HPV) bulunur.

3. Retrovirüsler:Bunlar, ters transkriptaz adı verilen bir enzimi içeren spesifik bir RNA virüs türüdür. Bu enzim, virüsün RNA genomunu, daha sonra konakçı hücrenin kendi DNA'sına entegre edilebilecek DNA'ya dönüştürmesini sağlar. Retrovirüslerin örnekleri arasında HIV ve insan T hücreli lenfotropik virüs (HTLV-1) yer alır.

4. Tek sarmallı DNA virüsleri:Bu virüsler tek sarmallı DNA genomuna sahiptir, yani DNA molekülü yalnızca tek sarmaldan oluşur. Tek sarmallı DNA virüslerinin örnekleri arasında parvovirüs ve sirkovirüs bulunur.

5. Çift sarmallı DNA virüsleri:Bu virüsler çift sarmallı DNA genomuna sahiptir, yani DNA molekülü iki sarmaldan oluşur. Çift sarmallı DNA virüslerinin örnekleri arasında herpes simpleks virüsü, adenovirüs ve çiçek virüsü bulunur.

6. Pozitif anlamda tek sarmallı RNA virüsleri:Bu virüsler pozitif anlamda bir RNA genomuna sahiptir; bu, RNA dizisinin doğrudan protein sentezi için bir şablon görevi görebileceği anlamına gelir. Pozitif anlamda tek sarmallı RNA virüslerinin örnekleri arasında çocuk felci virüsü, hepatit C virüsü ve koronavirüs (COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 dahil) yer alır.

7. Negatif-duyulu tek sarmallı RNA virüsleri:Bu virüsler, negatif-duyulu bir RNA genomuna sahiptir; bu, RNA zincirinin, protein sentezi için doğrudan bir şablon olarak görev yapamayacağı anlamına gelir. Bunun yerine, transkripsiyon adı verilen bir işlem yoluyla pozitif anlamda RNA'ya dönüştürülmeleri gerekir. Negatif anlamda tek sarmallı RNA virüslerinin örnekleri arasında grip virüsü, kızamık virüsü ve kuduz virüsü yer alır.

8. Çift sarmallı RNA virüsleri:Bu virüsler çift sarmallı RNA genomuna sahiptir, yani RNA molekülü iki sarmaldan oluşur. Çift sarmallı RNA virüslerinin örnekleri arasında rotavirüs ve reovirüs bulunur.

9. Zarflı virüsler:Bu virüsler, konakçı hücre zarından türetilmiş bir lipit çift katmanından (çift yağ molekülü katmanı) oluşan, zarf adı verilen bir dış katmana sahiptir. Zarflı virüsler arasında influenza virüsü, hepatit B virüsü ve HIV bulunur.

10. Zarfsız virüsler:Bu virüslerin bir dış zarfı yoktur ve bunun yerine kapsid (protein kaplama) doğrudan konakçı hücre zarı ile etkileşime girer. Bazı zarfsız virüsler arasında çocuk felci virüsü, herpes simpleks virüsü ve adenovirüs bulunur.

Bunlar var olan farklı virüs türlerine sadece birkaç örnektir. Farklı özelliklere ve özelliklere sahip sayısız başka virüs ve viral suş vardır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır