|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | uçuk
Sağlığı ve Hastalıkları

Vücut cüzam hastalığına nasıl tepki verir?

Vücudun cüzzam hastalığına tepkisi, bireyin sahip olduğu cüzzamın türüne bağlıdır. İki ana cüzzam türü vardır:tüberküloit ve lepromatoz.

Tüberküloid cüzzam:

- Bu, cüzzamın daha az şiddetli olan şeklidir. Vücutta iyi tanımlanmış, hafif kabarık ve sınırları net olan cilt lezyonları gelişir.

- Bağışıklık sistemi, bakterileri çevreleyen ve izole eden küçük bağışıklık hücresi toplulukları olan granülomlar oluşturur. Bu, enfeksiyonun yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olur ve cilt ile sinirlerin daha fazla zarar görmesini önler.

- Ancak etkilenen bölgelerde sinir hasarına bağlı olarak his kaybı yaşanabilir.

Lepramatöz cüzzam:

- Bu, cüzzamın daha şiddetli şeklidir. Düz, yaygın ve iyi tanımlanmamış yaygın deri lezyonları ile karakterizedir.

- Lepramatöz cüzzamda bağışıklık sisteminin tepkisi daha zayıftır ve bakterilerin ciltte, mukozalarda ve iç organlarda daha yaygın şekilde yayılmasına izin verir.

- Sinirlere ve dokulara verilen hasar daha şiddetlidir, bu da ciddi anlamda duyu kaybına, şekil bozukluğuna ve enfeksiyonun göze ulaşması halinde potansiyel olarak körlüğe neden olur.

Her iki cüzzam türünde de Mycobacterium leprae bakterisinin varlığı bir bağışıklık tepkisini tetikler. Bununla birlikte, vücudun enfeksiyonu kontrol etme ve kontrol altına alma yeteneği farklılık gösterir ve bu da farklı klinik belirtilere ve sinir hasarı derecelerine yol açar. Cüzzamın erken tespiti ve tedavisi, ciddi komplikasyonları önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için kritik öneme sahiptir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]