|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sağırlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Neden İşitme kaybı olan bir çocuğun konuşma bozukluğu da olabilir?

Konuşma sesleri işitme yoluyla öğrenildiğinden işitme kaybı ile konuşma kusurları arasında güçlü bir ilişki vardır. İşitme kaybı olan bir çocuğun aynı zamanda konuşma bozukluğuna sahip olmasının birkaç nedeni şunlardır:

İşitsel Yoksunluk:

Bir çocuk işitme kaybı yaşadığında, işitsel girdiler azalır ve bu da onları konuşma gelişimi için gerekli olan temel ipuçlarından mahrum bırakır. Konuşma seslerini net bir şekilde duyma yeteneğinden yoksun olan çocuklar duydukları konuşmayı taklit etmekte ve anlamakta zorluk çekerler.

Gecikmiş Dil Edinimi:

İşitme kaybı dil ediniminde gecikmeye neden olabilir. Çocuklar dili esas olarak dinleyerek öğrendiklerinden, azalan işitsel girdi onların işiten akranlarıyla aynı hızda kelime bilgisi, dil bilgisi ve sözdizimi edinme yeteneklerini engeller. Bu gecikme konuşma gelişimini etkileyebilir.

Yanlış ifadeler:

İşitme kaybı olan çocuklar kendilerini doğru şekilde duyamadıkları için sıklıkla yanlış ifade ederler (sesleri yanlış telaffuz ederler). Belirli konuşma sesleri arasındaki farkı algılayamayabilirler, bu da değişiklik veya atlamalara yol açabilir. Örneğin, "fincan" yerine "tup" veya "kedi" yerine "tat" diyebilirler.

Fonolojik Farkındalığın Azalması:

Fonolojik farkındalık, konuşma dilindeki sesleri tanıma ve değiştirme yeteneğidir. İşitme kaybı olan çocuklar konuşma seslerini algılamada zorluk yaşadıklarından dolayı bu beceride zorluk yaşayabilirler. Bu, kafiye yapma, kelimeleri seslere ayırma ve kelimeleri oluşturmak için sesleri karıştırma konusunda zorluklara yol açabilir; bunların hepsi konuşmayı geliştirmek için çok önemlidir.

Aruz Sorunları:

Prozodi, konuşmanın tonlamasını, vurgusunu ve ritmini ifade eder. İşitme kaybı olan çocuklar, işitsel girdilerinin azalması nedeniyle algılamada ve doğru prozodiyi üretmede zorluk yaşayabilirler. Bu, konuşmalarının monoton veya doğal olmayan görünmesine neden olabilir ve konuşma yoluyla duyguları aktarma yeteneklerini etkileyebilir.

Genel Konuşma Anlaşılırlığı:

Tüm bu faktörlerin birleşik etkisi, konuşma anlaşılırlığının azalmasına neden olabilir. İşitme kaybı olan bir çocuk başkaları tarafından anlaşılmada zorluk yaşayabilir ve bu durum onun sosyal etkileşimlerini, akademik başarısını ve genel iletişim becerilerini etkileyebilir.

İşitme kaybı olan çocukların erken teşhis, işitme cihazları veya koklear implantlar ve konuşma terapisi gibi uygun müdahaleleri alması, işitme kayıplarını gidermek ve konuşma gelişimlerini desteklemek açısından önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır