1. Dış Kulak:Bazı durumlarda sağırlık, dış kulaktaki kulak kiri birikmesi veya kulak kanalının deforme olması gibi fiziksel engellerden veya malformasyonlardan kaynaklanabilir.
2. Orta Kulak:Orta kulaktaki enfeksiyonlar veya yapısal sorunlar, kulak zarının veya ses iletiminde rol oynayan küçük kemiklerin (kemikçikler) hasar görmesi de dahil olmak üzere işitme kaybına neden olabilir.
3. İç Kulak (Koklea):Koklea, iç kulakta yer alan, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürmekten sorumlu duyu hücrelerini içeren spiral şekilli bir yapıdır. Genellikle iç kulak sağırlığı veya sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılan koklea hasarı, genetik koşullar, yaşlanma, gürültüye bağlı travma, bazı ilaçlar veya belirli tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
4. İşitme Siniri:İşitme siniri, iç kulaktan gelen elektrik sinyallerini beyne iletir. Genellikle sinirsel sağırlık olarak adlandırılan işitme sinirindeki hasar, genetik bozukluklardan, tümörlerden, enfeksiyonlardan veya kafa travmasından kaynaklanabilir.
5. Merkezi İşitsel Yollar:Beyin, ses bilgilerinin yorumlanması ve işlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Beyin sapı veya işitsel korteks gibi bu merkezi işitsel yolların hasar görmesi de işitme kaybına neden olabilir.
İşitme kaybının kesin nedenini ve yerini belirlemek ve işitme cihazları, yardımcı cihazlar veya tıbbi tedaviler gibi uygun yönetim seçeneklerini araştırmak için bir odyolog veya kulak burun boğaz uzmanına (kulak, burun ve boğaz uzmanı) danışmak önemlidir.