Gözbebeği, istemsiz vücut işlevlerini düzenlemekten sorumlu olan otonom sinir sistemi tarafından kontrol edildiğinden, ışık seviyelerindeki değişikliklere karşı çok duyarlıdır. Otonom sinir sistemi sürekli olarak çevreyi izliyor ve gözbebeği boyutunu buna göre ayarlıyor.
Işık seviyeleri düşük olduğunda otonom sinir sistemi, gözbebeğinin genişlemesi için irise sinyaller gönderir. Bu, göze daha fazla ışığın girmesini sağlar ve bu da düşük ışık koşullarında daha iyi görmemize yardımcı olur. Işık seviyeleri yüksek olduğunda otonom sinir sistemi, gözbebeğini daraltmak için irise sinyaller gönderir. Bu, göze giren ışık miktarını azaltarak retinayı hasardan korur.
Öğrenci ayrıca uyuşturucu, alkol ve bazı tıbbi durumlar gibi diğer uyaranlara da duyarlıdır. Örneğin esrar ve kokain gibi bazı uyuşturucular gözbebeklerinin büyümesine neden olabilir. Alkol ayrıca gözbebeklerinin büyümesine de neden olabilir ancak bu etki genellikle geçicidir. Horner sendromu ve Adie'nin tonik gözbebeği gibi bazı tıbbi durumlar da gözbebeklerinin genişlemesine veya daralmasına neden olabilir.