mesane eğitim egzersizleri (örneğin, banyo gezileri arasındaki süreyi kademeli olarak artırmak)
Gevşeme teknikleri (derin nefes alma veya yoga gibi)
Diyet değişiklikleri (kafein ve alkol gibi mesaneyi tahriş edebilecek belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak)
ilaç tedavisi (bazı durumlarda mesane spazmlarını azaltmak ve kapasiteyi artırmak için ilaç reçete edilebilir)
Pelvik taban kas egzersizleri:Kegels olarak da bilinen bu egzersizler, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir, bu da mesane kontrolünüzü ve kapasitenizi geliştirebilir. Kegel egzersizi yapmak için sanki idrar akışını durdurmaya çalışıyormuş gibi pelvik taban kaslarınızı kasmanız yeterlidir. Kasılmayı birkaç saniye tutun, sonra rahatlayın. Bu egzersizi günde üç kez 10-15 kez tekrarlayın.
Zamanlı işeme:Bu, idrara çıkma ihtiyacı hissetmeseniz bile belirli bir programa göre tuvalete gitmeyi içerir. Her 1-2 saatte bir tuvalete giderek başlayın ve idrarınızı daha uzun süre tutabildiğiniz için banyo gezileri arasındaki süreyi yavaş yavaş artırın.
Mesane yeniden eğitimi:Bu, tuvalete gitmeden önce beklediğiniz süreyi kademeli olarak artırarak mesanenizi daha fazla idrar tutacak şekilde eğitmeyi içerir. Her idrara çıkma ihtiyacı hissettiğinizde birkaç dakika daha bekleyerek başlayın ve bu süreyi her gün 5-10 dakika kadar yavaş yavaş artırın.
Bol miktarda sıvı tüketin:Sulu kalmak, mesane sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlık için önemlidir. Bol miktarda sıvı, özellikle de su içmek idrarınızı sulandırmanıza ve mesanenizi daha az tahriş etmesine yardımcı olabilir, bu da mesane kapasitenizi artırmanıza yardımcı olabilir.
Kafein ve alkolden kaçının:Kafein ve alkol mesaneyi tahriş edebilir ve idrara çıkma sıklığını artırabilir. Bu içeceklerin alımını sınırlamak mesane kapasitesinin artmasına yardımcı olabilir.
Mesane kapasitenizi kendi başınıza geliştiremiyorsanız doktorunuzla konuşun. İdrar yolu enfeksiyonu veya aşırı aktif mesane gibi tedavi gerektiren altta yatan bir tıbbi durum olabilir.