Retrospektif kohort çalışması, önceden toplanmış verileri kullanan bir tür gözlemsel çalışmadır. Bu tür bir çalışma genellikle maruz kalma ile sigara içme ve akciğer kanseri arasındaki ilişki gibi bir sonuç arasındaki ilişkiyi araştırmak için kullanılır. Tıbbi kayıtlar, anketler ve talep verileri gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen veriler kullanılarak geriye dönük çalışmalar yapılabilir.
Farmasötik araştırmalarda, yeni ilaçların güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için sıklıkla retrospektif çalışmalar kullanılır. Bu tür bir çalışma, yeni bir ilacın potansiyel yan etkilerini belirlemek ve yeni bir ilacın etkinliğini diğer tedavilerle karşılaştırmak için kullanılabilir. Bir ilacın uzun vadeli etkilerini araştırmak için retrospektif çalışmalardan da yararlanılabilir.
Retrospektif çalışmaların aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajı vardır:
* Prospektif çalışmalara göre daha az maliyetli ve zaman alıcıdır.
* Prospektif bir çalışmada incelenmesi zor olabilecek nadir olaylar hakkında bilgi sağlayabilirler.
* Maruz kalmanın gerçekleşmesinden çok sonra ortaya çıkan sonuçları incelemek için kullanılabilirler.
Bununla birlikte, geriye dönük çalışmaların aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım sınırlamaları da vardır:
* Katılımcılar rastgele seçilmediğinden seçim yanlılığına tabidirler.
* Halihazırda toplanmış olan ve tam veya doğru olmayabilecek verilerle sınırlıdırlar.
* İlgi sonucunu etkileyebilecek diğer faktörler gibi kafa karıştırıcı faktörler nedeniyle bunların kontrol edilmesi zor olabilir.
Bu sınırlamalara rağmen retrospektif çalışmalar yeni ilaçların güvenliği ve etkinliği hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Ayrıca bir ilacın potansiyel risklerini ve faydalarını belirlemek ve farklı tedavilerin etkinliğini karşılaştırmak için de kullanılabilirler.