Zona gelişme riski yaşla birlikte artar ve en sık 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Zona hastalığının diğer risk faktörleri arasında kanser, HIV/AIDS veya bazı ilaçlar gibi zayıflamış bir bağışıklık sistemi bulunur.
Zona genellikle vücudun bir tarafında yanma, karıncalanma veya kaşıntı hissi ile başlar. Bunu küçük, sıvı dolu kabarcıklara dönüşen bir döküntü izler. Döküntüler çok ağrılı olabilir ve 2-4 hafta kadar sürebilir. Bazı durumlarda ağrı, kızarıklıklar geçtikten sonra aylarca hatta yıllarca devam edebilir.
Zona hastalığının diğer komplikasyonları şunları içerebilir:
* Postherpetik nevralji (PHN): Bu, zonanın en sık görülen komplikasyonudur ve zona hastalığından kaynaklanan ağrı, kızarıklıklar geçtikten sonra 3 aydan fazla devam ettiğinde ortaya çıkar. PHN'nin tedavisi çok zor olabilir ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir.
* Cildin bakteriyel enfeksiyonları: Zonadan kaynaklanan kabarcıklar bakterilerle enfekte olabilir ve bu da daha fazla ağrıya, şişmeye ve ateşe neden olabilir.
* Göz problemleri: Zona gözü etkileyerek ağrıya, iltihaplanmaya ve görme sorunlarına neden olabilir.
* Nörolojik sorunlar: Zona sinirlere zarar vererek zayıflığa, felce ve dengede zorluğa neden olabilir.
* Ölüm: Nadir durumlarda zona ölümcül olabilir. Bu büyük olasılıkla bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde meydana gelir.
Zona hastalığını önleyecek bir aşı mevcuttur. Aşının 50 yaş üstü ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilere yapılması öneriliyor. Aşı, zona ve PHN'yi önlemede çok etkilidir.
Zona hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız hemen bir doktora görünmeniz önemlidir. Erken tedavi semptomların şiddetini ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir.