Menenjit, beyni ve omuriliği çevreleyen zarları (meninksleri) iltihaplandıran ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:
* Ateş
* Baş ağrısı
* Boyun tutulması
* Mide bulantısı
* Kusma
* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
* Nöbetler
* Koma
Menenjit, derhal tedavi edilmezse hayatı tehdit edici olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli menenjit türleri vardır:
* Bakteriyel menenjit: Bu tür menenjite Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis ve Haemophilus influenzae gibi bakteriler neden olur. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın menenjit türüdür.
* Viral menenjit: Bu tür menenjite enterovirüsler, kabakulak ve kızamık gibi bir virüs neden olur. Dünya çapında en sık görülen menenjit türüdür.
* Mantar menenjiti: Bu tip menenjite Cryptococcus neoformans ve Histoplasma capsulatum gibi bir mantar neden olur. En çok bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür.
* Parazitik menenjit: Bu tür menenjite Naegleria fowleri ve Acanthamoeba gibi bir parazit neden olur. Amerika Birleşik Devletleri'nde nadirdir.
Menenjit, enfekte bir kişinin solunum damlacıklarıyla temas yoluyla yayılır. Öksürme, hapşırma, öpme veya bardak veya mutfak eşyalarının paylaşılması yoluyla yayılabilir.
Menenjit ayrıca kafa travması, ameliyat veya omurilik darbesinden de kaynaklanabilir.
Menenjit tanısı kan testi veya omurilik muayenesi ile konulabilir.
Menenjit tedavisi menenjitin türüne bağlıdır. Bakteriyel menenjit antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral menenjit, dinlenme, sıvı alımı ve ağrı kesiciler gibi destekleyici bakımla tedavi edilir. Mantar menenjiti antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Parazitik menenjit, antiparaziter ilaçlarla tedavi edilir.