Bazı kişilerin TIA sonrasında kalıcı eksiklikler yaşamasının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır:
* TIA'nın ciddiyeti. TIA ne kadar şiddetli olursa, kalıcı hasara neden olma olasılığı da o kadar artar.
* TIA'nın konumu. Beyin sapı gibi beynin belirli bölgelerinde meydana gelen TIA'ların kalıcı hasara neden olma olasılığı daha yüksektir.
* TIA'nın altında yatan neden. Aterosklerotik plağın (atardamarlarda plak birikmesi) neden olduğu TIA'ların, kan pıhtısı gibi diğer faktörlerin neden olduğu TIA'lardan daha kalıcı hasara neden olma olasılığı daha yüksektir.
* Kişinin yaşı ve genel sağlık durumu. Yaşlı insanlar ve diyabet ve yüksek tansiyon gibi belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin, TIA sonrasında kalıcı eksiklikler yaşama olasılığı daha yüksektir.
Bir TIA'dan sonra kalıcı nörolojik defisitler hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bazı insanlar konuşmada veya konuşulanları anlamada zorluk yaşayabilirken, diğerleri hareket veya dengede sorunlar yaşayabilir. Bazı durumlarda TIA ölüme bile yol açabilir.
Bir TIA yaşarsanız derhal bir doktora görünmeniz önemlidir. Erken tanı ve tedavi kalıcı nörolojik defisit riskini azaltmaya yardımcı olabilir.