Fenitoin tonik - klonik ( grand mal ) nöbetler ve kompleks parsiyel nöbettedavisi için onaylanmıştır . Bu, tablet veya sıvı formda oral olarak verilen ya da bir IV (damar içine) enjeksiyon gibi olabilir. Bu her hasta için çok doz - özeldir .
İlaç Etkileşimleri
bazı tehlikeli olabilecek olan fenitoin ile birçok potansiyel ilaç etkileşimleri vardır . Fenitoin kortikosteroidler , digoksin , kumadin , metadon , oral kontraseptif , Paxil ve östrojenler gibi birçok ilaçkonsantrasyonunu azaltabilir . Fenitoin alan hastalar için doz ayarlaması onların diğer ilaçlar gerekebilir .
Diğer ilaçlar da fenitoin metabolizmasını etkiler. Rifampin ve fenobarbital , fenitoin seviyelerini azaltabilir . Fenitoin düzeylerini artıran diğer ilaçlar amiodaron , Diflucan , Prozac , Tagamet , Prilosec ve kalsiyum karbonat içeren antasitler .
Farmakokinetik
Fenitoinyavaş yavaş emilir gastrointestinal kanal ve hızlı bir şekilde IV infüzyonundan . Bu, beyin omurilik sıvısı , anne sütü , plasenta ve diğer dokular ve sıvılarına geçer. Bunun çoğu idrarla atılır küçük bir miktar ile ,karaciğerde metabolize olur. Gebelikte
Emniyet
Fenitoin anne sütüne veplasenta içine geçiyor ve neden olabilir doğum kusurları . Faydalarırisklerden daha fazla ise sadece gebelikte kullanılması gerektiğini vehastanın hekim tarafından yakın gözetim altında .
Yan Etkileri
Fenitoin bulantı , karın ağrısına neden olabilir ve kabızlık . Kan şekeri , özellikle şeker hastalarında , kan şekerleri yakından takip edilmelidir böylece artırabilir . Kanama ve enfeksiyon , anemi vekemiklerin zayıflaması riski vardır . Baş dönmesi, uyuşukluk ve dengesiz yürüme oluşabilir .
Hemşirelik Etkileri
ateş, deri döküntüleri ve lenf düğümleri için hastayı değerlendirin . Ağız hijyeni Monitör vedişeti büyümesi için izleyebilirsiniz . CBC ( tam kan sayımı ) , trombosit sayısı , albumin , idrar tahlili ve karaciğer ve tiroid fonksiyon testleri de dahil olmak üzere laboratuvar çalışmalarını izlemek . Fenitoin kan düzeyleri rutin olarak izlenmelidir .