|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Multipl Skleroz
Sağlığı ve Hastalıkları

İkincil Progresif Multipl Skleroz Nedir?

İkincil ilerleyici multipl skleroz (SPMS), beyni ve omuriliği etkileyen bu nörolojik durumun ikinci aşamasıdır. Tekrarlayan-düzelen multipl skleroz (RRMS) tanısı konulduktan sonra, insanların yaklaşık yarısı sonunda SPMS geliştirecektir.

MS'li bazı kişiler çok uzun bir RRMS aşamasından geçer, hiçbir zaman SPMS'ye geçmez, bazıları ise hızla ilerler. MS ile yaşıyorsanız, hastalığınızın ilerleyişini izlemek ve SPMS'yi erkenden yakalamak için sağlık uzmanınızla düzenli kontrollerden yararlanabilirsiniz.

Belirtiler

Multipl skleroz, merkezi sinir sisteminiz boyunca lezyonların (hasar alanlarının) nerede geliştiğine bağlı olarak değişen çok çeşitli semptomlarla karakterize edilir.

SPMS, kademeli bir sakatlık oluşumuyla işaretlenir. SPMS'nin semptom ve bulguları daha ciddi olma eğilimindedir ve günlük yaşamı RRMS semptomlarından daha fazla etkiler. Bu nedenle, bazı semptomlar diğer koşullarla ve hatta normal yaşlanma süreciyle bağlantılı olabileceğinden, SPMS'yi teşhis etmek bazen zor olabilir.

SPMS'nin olası semptomları ve belirtileri şunlardır:

Vücudunuzun bir tarafında artan zayıflık

Önemli ve kalıcı yorgunluk

Tek gözde çift görme veya körlük gibi görme değişiklikleri

Konuşma veya yutma güçlüğü

Koordinasyon kaybı veya denge bozukluğu

Niyet titremesi

Spastisite veya kas sertliği

Uyuşma veya karıncalanma

Kronik ağrı

idrar kaçırma 

Düşünmede zorluk

Bellek sorunları

Depresyon veya anksiyete

Nedenler

SPMS, merkezi sinir sistemindeki sinir liflerini çevreleyen ve koruyan miyelin kılıfının iltihaplanması ve hasar görmesi nedeniyle oluşur. Buna sinir liflerinin kendilerine verilen zarar da dahildir. Miyelin kılıfı hasar gördüğünden sinir lifleri artık beyin, omurilik ve vücudun geri kalanı arasında sinyalleri düzgün şekilde iletemez.

MS'in tam olarak neden geliştiği bilinmiyor ancak bunun genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ilişkili olduğu düşünülüyor.

Risk Faktörleri

MS gelişme riskini artırabilecek bazı faktörler şunlardır:2

MS'in aile öyküsü

İnsan lökosit antijeni (HLA) genlerinin varyasyonları da dahil olmak üzere belirli genetik varyasyonlar

Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar

Düşük D vitamini seviyesi

Epstein-Barr virüsü enfeksiyonu

Doğumda kadın olarak atanmak

Ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde obezite

Travma veya büyük stresli yaşam olayı

Tütün içmek

Teşhis

Bir kişinin RRMS'den SPMS'ye geçiş yapıp yapmadığını belirlemek için özel testler yoktur. Bunun yerine, kişinin semptom ve bulgularının yanı sıra fiziksel ve nörolojik muayene sonuçlarına dayanarak SPMS tanısı konur.

SPMS tanısı, özellikle diğer MS nüksetmelerinin yokluğunda, nörolojik fonksiyonun altı ay veya daha uzun süre kötüleşmesinden sonra konur. Sağlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi dikkatle inceleyecek ve MS semptomlarınızın zaman içinde nasıl değiştiğini tartışacaktır.

Tedavi

Şu anda SPMS'nin ilerlemesini durdurabilecek veya sakatlığını tersine çevirebilecek hiçbir tedavi yoktur. Bununla birlikte, SPMS'nin yanı sıra tekrarlayan remisyonlu multipl sklerozda (RRMS) engelliliğin ilerlemesini yavaşlatmada etkili olan bir dizi hastalık değiştirici terapi (DMT'ler) vardır.

DMT'ler multipl sklerozda hastalık sürecinin seyrini değiştiren ilaçlardır. Hareketliliğinizi ve işlevselliğinizi en üst düzeye çıkarmak için hastalığı değiştirici etkili tedaviyi düzenli olarak almak çok önemlidir.

DMT'lerin 15 veya daha fazla farklı türü bulunmakta olup, yeni çeşitler geliştirilmeye devam edilmektedir. Enjekte edilebilir, oral ve IV ile verilen DMT'ler vardır. Hangi DMT'lerin sizin için uygun olduğu konusunda MS doktorunuzla konuşun.

Rehabilitasyon Terapileri

Fizik tedavi, mesleki terapi ve konuşma terapisi gibi rehabilitasyon terapilerine katılmak da önemlidir. Bu terapiler MS'in etkilerini telafi etmenize ve günlük aktivitelerinizi daha kolay gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

Destekleyici Tedbirler

SPMS'li kişiler için faydalı olabilecek diğer destekleyici önlemler şunlardır:

Baston veya yürüteç gibi bir yürüme yardımcısı

Bir tekerlekli sandalye

Bir scooter veya motorlu tekerlekli sandalye

İhtiyaç duyduğunuzda dinlenme

Besleyici bir diyet yiyerek, yeterince uyuyarak ve semptomları kötüleştirmeyen egzersizler yaparak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek

Bir terapistle duygusal sağlık hakkında konuşmak

Bir destek grubuna katılma

Ek Bilgiler

SPMS tanısı almak zor olabilir. Yalnız olmadığınızı ve SPMS'li birçok kişinin dolu dolu, aktif hayatlar yaşadığını hatırlamak önemlidir. Durumunuzu yönetmeye yönelik yararlı kaynaklar ve stratejiler için sağlık uzmanınız ve MS destek gruplarıyla konuşun.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]