| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Medikal Koşullar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Toksisite Ne

? Toksisite zararlı etkilerini indükleme bağlamında bir maddenin sahip olduğu kabiliyeti ifade eder. Genel olarak , tüm maddelerin toksik veya zehirli olan ; Bununla birlikte , normal düzeyde , bu maddeler kabul edilebilir veya güvenli kabul edilir. Bu nedenle, izin verilen toksisitesınırın üzerinde seviyesidir. Örneğin, tuz , normal düzeyde alındığı takdirde güvenli olduğunu , ancak aşırı miktarlarda tüketilmesi halinde , tuz böbrekler ve diğer organlara zarar verebilir . Etkilenenbölgeye göre toksisite iki genel türü vardır . Ayrıca, toksisite , en kritik olan dozaj seviyesini etkileyen önemli faktörler vardır .
Tanımı

Toksisite yaşayan bir sistem için bir maddeninzararlı etkisi anlamına gelir . Sentetik madde ( ilaçlar , kimyasal çözeltiler ) ya da doğal (atık ürün) kökenli olabilir . Yaşayan bir sistem gibi tek hücreli bakteriler gibi basit yaşam biçimlerinin yanı sıra, insanlar , bitkiler ve hayvanlar da dahil olmak üzere karmaşık yaşam formları içerebilir .
Tarihçe

Batı literatüründe ilk olarak kabul toksisite ilgili açıklama Herkül'ün oklarını zehirlenmesi kullanılan" çok başlı " deniz yılanı , Hydra , gelenbiyolojik silah ya da zehirdir. Toksisite ve zehirli maddelerle ilgilibilgi gıda avcılık için bitki özleri ve hayvan zehir kullanarak " zehirli " silah icatilk insanlara , atfedilir .

Ek toksikolojik çalışmalar güvenlik standartları , izin verilen maksimum kurulmasına yol açmıştır dozlar ve tıbbi tedaviler , çevre ve sağlık sistemlerininbilimsel temelleri olan maddelerin detaylı toksisite seviyeleri .
ilke

toksisite arkasındakiprensip dayanmaktadır
; Philippus Theophrastus'un Aureolus'un ( Paracelsus ) , İsviçreli bir hekim ve simyacı , o " . . bir zehir değil hiçbiridoğru dozda bir zehir ve bir çare ayıran tüm maddelerin zehir " birileri görüşlü beyanı
faktörler

bir maddenintoksisitesini belirlemede önemli faktörler vardır . Dr Emily Monosson , bir toksikoloğun ve Dünya'nınAnsiklopedisi editörüne göre bu faktörler , " doz , pozlama rota , form ve doğuştan kimyasal aktivite , türler , yaş, cinsiyet , absorbe edilmesi yeteneği , metabolizma ,içinde dağıtım dahil vücut , boşaltım ve diğer kimyasalların varlığı . " Bu faktörler toksisitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ; Ancak ,en kritik faktör doz olduğunu.
Türleri

toksisite , genel olarak ,zehiri ( toksik madde ) tarafından etkilenensitesine göre sınıflandırılır . Toksik etkisi sadece bir yerinde ortaya çıkabilir ve bu organ toksisitesi denir. Ortak organa özgü toksisite bazı hepatotoksisite (karaciğer) , İmmünotoksisite ( bağışıklık sistemi) , nörotoksisite ( sinir sistemi) ve nefrotoksisite (böbrek) içerir. Toksik etkisi çoklu organ veya parçaları üzerinde oluşursa , diğer yandan, sistemik toksisite olarak adlandırılır. Sistemik toksisite ( yavaş yavaş ya da zamanla oluşur ) ( hemen gerçekleşir ) , akut ve kronik , kanserojen ( anormal hücre büyümesi ) , ( fetus gelişen ) gelişimsel olabilir .

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com