Dış Kulak :
- Pinna (Kulak Kulaklığı):Kulağın görünen kısmı ses dalgalarını toplayarak kulak kanalına iletir.
- Kulak Kanalı:Ses dalgaları, tüp benzeri bir geçit olan kulak kanalından orta kulağa doğru ilerler.
Orta Kulak :
- Timpanik Membran (Kulak Zarı):Ses dalgalarından kaynaklanan titreşimler, gelen ses frekanslarına uygun olarak kulak zarının da titreşmesine neden olur.
- Malleus, Incus, Stapes:Kulak zarının titreşimleri, orta kulaktaki malleus (çekiç), örs (örs) ve üzengi (üzengi) adı verilen üç küçük kemiğe iletilir. Bu kemikler titreşimleri güçlendirir.
İç Kulak :
- Oval Pencere:Üzengi kemiği, güçlendirilmiş titreşimleri orta kulağı iç kulaktan ayıran bir zar olan oval pencereye aktarır.
- Koklea:Oval pencerenin ötesinde, iç kulakta spiral şekilli, sıvı dolu bir yapı olan koklea bulunur.
- Baziler Membran:Kohlea içinde spiral boyunca uzunlamasına uzanan baziler membran bulunur. Farklı frekans ayarlı bölümler içerir.
- Saç Hücreleri:Baziler membran üzerinde duran, silialı (saç benzeri çıkıntılar) küçük tüylü hücrelerdir. Sinir liflerine bağlanırlar.
- Sıvı Dalgaları:Titreşimler oval pencereden geçerken koklear sıvıda dalgalar oluşturarak baziler membranın dalgalanmasına neden olur.
- Frekans Algılama:Sesteki farklı frekanslar, baziler membran boyunca değişen yoğunlukta titreşimler üretir. Belirli bölgelerdeki tüy hücreleri belirli frekanslara tepki vererek buna göre sinir uyarıları üretir.
İşitsel Sinir ve Beyin :
- Sinir Uyarıları:Tüy hücreleri, mekanik titreşimleri elektrik sinyallerine (sinir uyarıları) dönüştürür ve bunlar daha sonra işitme siniri yoluyla beyne iletilir.
- Beyin İşleme:Beynin işitsel korteksi bu elektrik sinyallerini yorumlayarak sesleri perdesi, yüksekliği ve tınısı dahil olmak üzere algılamamızı ve anlamamızı sağlar.
Bu süreç oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir ve işitsel deneyimimizi zenginleştiren ve iletişim, müzik ve genel duyusal farkındalıkta önemli bir rol oynayan çok çeşitli sesleri algılamamıza ve yorumlamamıza olanak tanır.