Trombositler, kanın pıhtılaşmasında hayati bir rol oynayan küçük, disk şeklindeki kan hücreleridir. Kan damarları hasar gördüğünde, trombositler yaralanma bölgesinde toplanır ve hasarlı kan damarı duvarlarına yapışır. Bu yapışma, pıhtılaşma kademesi olarak bilinen ve sonuçta kan pıhtısı oluşumuna yol açan karmaşık bir dizi biyokimyasal reaksiyonu başlatır. Pıhtı bir tıkaç görevi görerek hasarlı damarı kapatır ve aşırı kan kaybını önler.
Plastik anemide trombosit sayısının azalması vücudun stabil kan pıhtıları oluşturma yeteneğini bozar. Küçük yaralanmalar bile, hasarlı kan damarlarını toplayacak ve tıkayacak trombosit sayısının yetersiz olması nedeniyle uzun süreli kanamaya neden olabilir. Bu durum, kesiklerden kaynaklanan aşırı kanama, burun kanaması, diş eti kanaması, ağır adet kanaması veya ciltte küçük kırmızı veya mor lekelerin (peteşi) ortaya çıkması şeklinde kendini gösterebilir.
Plastik anemisi olan bireylerde spontan kanamanın yanı sıra ameliyatlar veya diş prosedürleri sonrasında da uzun süreli kanama görülebilir. Aşırı kanama riski, özellikle hızlı ve etkili kan pıhtılaşmasının hayatı tehdit eden komplikasyonları önlemek için hayati önem taşıdığı invaziv tıbbi müdahaleler veya travma durumlarında endişe vericidir.
Bu nedenle plastik anemide kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan trombositlerin eksikliği nedeniyle aşırı kanama meydana gelir. Azalan trombosit sayısı vücudun kanamayı kontrol etme yeteneğini bozar ve hemorajik komplikasyon riskinin artmasına neden olur.