Kandaki monosit sayısı düşükse (monositopeni olarak bilinen bir durum) veya hiç mevcut değilse (monositopeni olarak bilinen bir durum), vücudun enfeksiyonla mücadele etme yeteneği ciddi şekilde tehlikeye girebilir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir:
*Enfeksiyon riskinin artması
* Yaraların geç iyileşmesi
* Enfeksiyonların şiddetinin artması
* Otoimmün hastalıkların gelişimi
* Kanser
Düşük monosit sayısına aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir:
* Kemoterapi ilaçları ve kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar
* Radyasyon tedavisi
* Lösemi ve aplastik anemi gibi kemik iliği bozuklukları
* HIV ve tüberküloz gibi enfeksiyonlar
* Lupus ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar
* Splenomegali (dalak büyümesi)
* Karaciğer hastalığı
Monosit sayınız düşükse doktorunuz muhtemelen nedeni belirlemek ve tedaviyi önermek için ek testler isteyecektir. Düşük monosit sayısının tedavisi tipik olarak altta yatan nedenin ele alınmasını içerir. Bazı durumlarda monosit sayısını normal seviyelere getirmek için kan nakli veya kemik iliği nakli gerekli olabilir.
Monositler en büyük beyaz kan hücresi türüdür. Tipik olarak 12-20 mikrometre çapındadırlar ve fasulye şeklinde bir çekirdeğe sahiptirler. Monositler oldukça fagositiktir, yani yabancı partikülleri ve döküntüleri yutup yok edebilirler. Ayrıca enfeksiyon veya yaralanma bölgesine diğer bağışıklık hücrelerinin toplanmasına yardımcı olan sitokinleri ve diğer inflamatuar aracıları serbest bırakarak inflamatuar yanıtta da önemli bir rol oynarlar.
Monositler kemik iliğinde üretilir ve yaklaşık 8-12 saat boyunca kanda dolaşırlar. Daha sonra dokulara göç ederek makrofajlara ve dendritik hücrelere farklılaşırlar. Makrofajlar vücudun tüm dokularında bulunan büyük fagositik hücrelerdir. Bağışıklık tepkisinde çok önemli bir rol oynarlar; yabancı parçacıkları ve kalıntıların yanı sıra hasarlı veya enfekte olmuş hücreleri de yutup yok ederler. Dendritik hücreler, edinilmiş bağışıklık tepkisinin aktivasyonunda anahtar rol oynayan özelleşmiş antijen sunan hücrelerdir.