1. Trombositopeni: Bu durum kandaki trombosit sayısı çok düşük olduğunda ortaya çıkar. Trombositler kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan küçük kan hücreleridir. Trombosit seviyeleri düşük olduğunda kan stabil pıhtı oluşturamaz ve bu da aşırı kanamaya yol açar.
2. Von Willebrand Hastalığı: Von Willebrand hastalığı, trombositlerin birbirine yapışmasına ve kan pıhtıları oluşturmasına yardımcı olan bir protein olan von Willebrand faktörünün (VWF) eksikliği veya işlev bozukluğundan kaynaklanan kalıtsal bir kanama bozukluğudur.
3. Hemofili: Hemofili, kanın faktör VIII veya faktör IX gibi spesifik pıhtılaşma faktörlerinden yoksun olduğu, nadir görülen kalıtsal bir kanama bozukluğudur. Bu eksiklik kanın düzgün şekilde pıhtılaşma yeteneğini bozarak uzun süreli kanamaya neden olur.
4. Karaciğer Hastalığı: Karaciğer kanın pıhtılaşması için gerekli olan çeşitli pıhtılaşma faktörlerini üretir. Karaciğer siroz veya hepatit gibi durumlar nedeniyle hasar gördüğünde yeterli pıhtılaşma faktörü üretemeyebilir ve bu da kanama riskinin artmasına neden olabilir.
5. K Vitamini Eksikliği: K vitamini çeşitli pıhtılaşma faktörlerinin sentezi için gereklidir. Genellikle yetersiz beslenme veya malabsorbsiyondan kaynaklanan K vitamini eksikliği, kanın pıhtılaşma yeteneğini etkileyebilir.
6. Belirli İlaçlar: Aspirin, klopidogrel (Plavix), warfarin (Coumadin) ve heparin gibi bazı ilaçlar, kan pıhtılarını önlemek veya tedavi etmek için kullanılan antikoagülanlar veya kan incelticilerdir. Ancak bu ilaçlar, dozajın çok yüksek olması veya altta yatan sağlık sorunlarının olması durumunda kanama riskini de artırabilir.
7. Yaygın İntravasküler Pıhtılaşma (DIC): DIC, vücutta anormal kan pıhtılaşmasının meydana geldiği ve kontrolsüz kanamaya yol açan nadir fakat ciddi bir durumdur. Enfeksiyonlar, travma veya bazı kanserler gibi altta yatan çeşitli tıbbi durumlar tarafından tetiklenebilir.
Pıhtılaşmamış kanın, ağır adet kanaması veya aşırı kanamaya devam eden küçük bir kesik gibi geçici durumlar nedeniyle de oluşabileceğini unutmamak önemlidir. Ancak sık veya aşırı kanama yaşıyorsanız, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak için tıbbi yardım almanız çok önemlidir.