1. Plasentanın ayrılması: Plasenta previa, bebek doğmadan önce plasentanın kısmen veya tamamen rahim duvarından ayrılması durumunda ortaya çıkan plasentanın ayrılması riskini artırır. Bu ciddi kanama ve ağrıya neden olabilir ve hem anne hem de bebek için hayati tehlike oluşturabilir.
2. Erken doğum ve erken doğum: Alçakta bulunan plasentalar, plasenta büyüyen bebeğe yeterli desteği sağlayamayabileceğinden erken doğum ve erken doğum riskini artırabilir.
3. Fetal malpozisyon ve sunum: Plasentanın alçakta olması bebeğin rahimdeki pozisyonunu etkileyebilir. Bebeğin makat pozisyonunda (aşağıya doğru) veya enine (yanlara doğru) olma olasılığını artırabilir, bu da doğumu ve doğumu zorlaştırabilir.
4. Rahim yırtılması: Nadir durumlarda, rahim ağzını tamamen kaplayan alçakta bulunan bir plasenta (plasenta previa akreta olarak bilinir), doğum veya doğum sırasında rahim yırtılmasına yol açabilir. Bu ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur.
5. Doğum ve doğum sırasında aşırı kanama :Plasentanın rahim ağzına yakın konumu doğum ve doğum sırasında aşırı kanamaya neden olabilir.
6. Bebeğin sıkışması: Alçakta bulunan plasenta bebeğin başına veya vücuduna baskı yapabilir ve bu da fetal sıkıntıya veya büyüme sorunlarına yol açabilir.
7. Doğum sonu kanama: Plasentanın anormal pozisyonu nedeniyle doğumdan sonra doğum sonu kanama riski artar.
Plasentası aşağıda olan kadınların, bu potansiyel riskleri yönetmek ve hem annenin hem de bebeğin güvenliğini ve refahını sağlamak için hamilelikleri boyunca yakın takip ve bakım almaları önemlidir.