COVID-19 salgını üçüncü yılına girerken birçok kişi yeni bir aşının zamanının gelip gelmediğini merak ediyor. Cevap ne yazık ki basit değil.
Bir yandan mevcut aşıların Omicron varyantına ve onun alt varyantlarına karşı etkinliği zamanla azaldı. Bu özellikle yaşlı veya bağışıklığı zayıf kişiler için geçerlidir. Takviye aşısı ciddi hastalıklara ve hastaneye kaldırılmaya karşı korumanın yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir.
Öte yandan, çok fazla takviye aşısının, vücudun bağışıklık tepkisinin zamanla daha az etkili hale geldiği bağışıklık yorgunluğuna yol açabileceğine dair bazı endişeler var. Ayrıca aşının miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalbin etrafındaki kesenin iltihabı) gibi yan etki riski de her dozda artar.
Sonuçta, takviye aşısı yapılıp yapılmayacağına dair karar kişisel bir karardır. Ancak bir karar vermeden önce riskleri ve faydaları dikkatlice tartmak önemlidir. Takviye aşısı yaptırmanız gerekip gerekmediğinden emin değilseniz doktorunuzla konuşun.
Kararınızı verirken dikkate almanız gereken bazı faktörler şunlardır:
* Yaşınız ve genel sağlığınız
*Aşı durumunuz
*COVID-19'a maruz kalma riskiniz
* Topluluğunuzdaki COVID-19 salgınının ciddiyeti
* Aşının riskleri ve faydaları
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 12 yaş ve üzeri herkesin tekrar aşı yaptırmasını önermektedir. Buna bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ve halihazırda iki doz aşı yapılmış olanlar da dahildir. CDC ayrıca 50 yaş ve üzeri kişilerin ikinci bir aşı yaptırmasını önermektedir.
COVID-19 aşısı veya tekrar aşıları hakkında sorularınız varsa doktorunuzla konuşun.