|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | heart Attack
Sağlığı ve Hastalıkları

Gevşediğinde kalbe ne olur?

Diyastol olarak da bilinen gevşeme sırasında kalpte birkaç önemli olay meydana gelir:

1. Kalbin Doldurulması :Kalp rahatlar ve odaları genişler. Bunun sonucunda kan damarlardan kalbe akar. Sağ atriyum vücuttan oksijeni tükenmiş kanı alırken, sol atriyum akciğerlerden oksijenli kanı alır.

2. Atrioventriküler Kapakçıklar Açık :Atriyoventriküler kapaklar (sağ tarafta triküspit kapak ve sol tarafta mitral/biküspit kapak) açılarak kanın kulakçıklardan ventriküllere serbestçe akmasına izin verir.

3. Ventriküllerin Doldurulması :Karıncıklar maksimum kapasitelerine ulaşana kadar kanla dolmaya devam eder. Bu aşama, kalp kasının tamamen gevşediği ve ventriküllerin en büyük hacimde olduğu ventriküler diyastaz olarak bilinir.

4. Elektriksel Repolarizasyon :Kalp gevşerken kalp kası hücreleri elektriksel repolarizasyona uğrar. Bu aşamada, sistol (kasılma) sırasında üretilen elektrik sinyalleri yavaş yavaş dinlenme durumuna dönerek kalbi bir sonraki kasılmaya hazırlar.

5. Küçülmeye Hazırlık :Diyastol sona erdiğinde kalp kası bir sonraki kasılmaya (sistol) hazırlanır. Sistol sırasında salınan kalsiyum iyonları aktif olarak sarkoplazmik retikuluma geri taşınır ve miyofilamentler gevşer.

6. Atrioventriküler Kapakçıklar Kapatılır :Bir sonraki kasılmanın başlangıcından hemen önce, atriyoventriküler kapaklar kapanarak kanın ventriküllerden kulakçıklara geri akışını önler.

Gevşeme aşaması, kalbin kanla dolması ve sonraki kasılmaya hazırlanması için çok önemlidir. Uygun gevşeme, kalbin düzenli ve etkili bir pompalama ritmini sürdürmesini, oksijen açısından zengin kanın vücuda iletilmesini ve atık ürünlerin uzaklaştırılmasını sağlar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır